Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015

Εξελίξεις στο πρόγραμμα του F-35



Ξεκίνησε συναρμολόγηση του πρώτου αεροσκάφους F-35 των Ιαπωνικών Δυνάμεων Άμυνας στο εργοστάσιο της Mitsubishi στην Nagoya. Το αεροσκάφος που κωδικοποιήθηκε ως AX-5, αναμένεται να παραδοθεί μέσα στο 2016 και είναι το πέμπτο από τα 42 που θα παραλάβει η Ιαπωνία, με τα πρώτα τέσσερα να κατασκευάζονται στις ΗΠΑ.

Παράλληλα το πρώτο από τα 90 συνολικά μαχητικά F-35 που σχεδιάζει να αποκτήσει η Ιταλία, παραδόθηκε στην αεροπορική βάση Cameri, σύμφωνα με ανακοίνωση του Διακλαδικού Γραφείου του Προγράμματος (Joint Program Office) του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ.

Το μαχητικό αποτελεί και το πρώτο F-35 το οποίο κατασκευάστηκε εκτός Η.Π.Α στις κρατικής ιδιοκτησίας εγκατάστασης τελικής συναρμολόγησης και ελέγχου (FACO: Final Assembly and Check Out) στην αεροπορική βάση Cameri η οποία αποτελεί και τη μοναδική γραμμή συναρμολόγησης του τύπου εκτός των Η.Π.Α.

Από τη γραμμή συναρμολόγησης, τη λειτουργία της οποίας ελέγχουν από κοινού η Alenia Aermacchi και η Lockheed Martin, αναμένεται να βγουν μελλοντικά και τα μαχητικά συμβατικής απο-προσγείωσης (CTOL) F-35A και βραχείας απογείωσης – κάθετης προσγείωσης (STOVL) F-35B της Ιταλίας, αλλά και τα F-35A της Ολλανδίας.

Παράλληλα την πρώτη πτήση του από τη βάση Luke AFB σε εκπαιδευτική αποστολή πραγματοποίησε και το Νορβηγικό F-35, αξίζει να σημειωθεί πως στη βάση στην Αριζόνα, βρίσκονται ήδη και πιλότοι της Αεροπορίας της Ιταλίας όπου και εκπαιδεύονται από την Αεροπορία των ΗΠΑ ενώ μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να βρεθεί εκεί και το προαναφερθέν Ιταλικό F-35 για τη συνέχιση της εκπαίδευσης τους.


Τέλος το διακλαδικό μαχητικό φαίνεται να προσπερνά έναν ακόμα ύφαλο καθώς απομακρύνεται το ενδεχόμενο αποχώρησης της Νοτίου Κορέας από το πρόγραμμα αφού η Αμερικανική εταιρία έλαβε τελικά την άδεια από την Αμερικανική κυβέρνηση να αποδεσμεύσει τεχνογνωσία για σημαντικά υποσυστήματα του μαχητικού F-35, προς στη Νότια Κορέα η οποία θα τα αξιοποιήσει στο πλαίσιο του προγράμματος KF-X.

Η άδεια φαίνεται να αφορά την εξαγωγή τεχνογνωσίας για 21 κρίσιμες τεχνολογίες του μαχητικού, έναντι 25 της αρχικής συμφωνίας, με τη Σεούλ να προχωράει ως αντάλλαγμα στην αγορά 40 μαχητικών F-35.

Μέχρι σήμερα η Lockheed Martin έχει παραδώσει περισσότερα από 150 αεροπλάνα στους πελάτες της.
ΠΗΓΗ
http://defencenews.gr/index.php/diafora/138-2014-09-29-18-33-46/2947-ekselikseis-sto-programma-tou-f-35

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου