Τετάρτη 2 Μαρτίου 2016

Το Μαυροβούνιο πουλάει τον στόλο αεροσκαφών καθώς στρέφεται προς τις αποστολές με ελικόπτερα

Soko G-4 Super Galeb του Μαυροβουνίου. (Igor Salinger/Aermedia.com)
Η Κυβέρνηση του Μαυροβουνίου έδωσε το πράσινο φως για την πώληση των υπόλοιπων τεσσάρων αεριωθούμενων Soko G-4 Super Galeb και τριών βασικών εκπαιδευτικών Utva 75, σε εναρμόνιση με το αναπτυξιακό σχέδιο που δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα και το οποίο προβλέπει ότι ο στόλος της πολεμικής αεροπορίας θα αντικατασταθεί από ελικόπτερα.
Το αμυντικό σχέδιο 2016-2025 που αποκαλύφθηκε τον Φεβρουάριο αναφέρει ότι το Μαυροβούνιο θα επικεντρωθεί αποκλειστικά τις επιχειρήσεις με τη χρήση ελικοπτέρων, μια κίνηση που αποδίδεται στο αυξημένο κόστος του στόλου σταθερής πτέρυγας τον οποίο η χώρα κληροδότησε με την απόσχιση της από την Σερβία το 2006.
Ο αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας, Σμήναρχος Ζιφκο Πεζοβιτς, δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης την 25η Φεβρουαρίου ότι ο στόλος δεν είναι πλέον οικονομικός για να διατηρηθεί: “[Δεδομένης της] απόδοσης των αεροσκαφών G-4 και Utva 75, το κόστος εκπαίδευσης, λειτουργίας και συντήρησης, όπως επίσης και το περιορισμένο όριο ζωής τους, καθιστούν την περαιτέρω επιχειρησιακή χρήση τους μη συμφέρουσα,” είπε.
“Το Μαυροβούνιο… δεσμεύεται να αναπτύξει δυνάμεις ελικοπτέρων και εγγυάται την κυριαρχία του εναερίου χώρους του με τη δημιουργία ενός βιώσιμου συστήματος ελέγχου, επιτήρησης και προστασίας του εναερίου χώρου με τους εταίρους και σύμμαχους του,”πρόσθεσε.
Σύμφωνα με το αμυντικό σχέδιο, η “1η προτεραιότητα” για το Μαυροβούνιο είναι δυο μεσαία πολλαπλού ρόλου ελικόπτερα, μια εξοπλιστική διαδικασία που αναμένεται να ξεκινήσει αυτή τη χρονιά και να ολοκληρωθεί το 2018.
Μετά από αυτή, τέσσερα ελαφρά ελικόπτερα Soko Gazelle πρόκειται να πωληθούν και, ανάμεσα στο 2019 και 2023, αναμένεται η ανακατασκευή και εκσυγχρονισμός του υπόλοιπου στόλου των Gazelle.
Ο στόλος σταθερής πτέρυγας έχει καθηλωθεί στο έδαφος για μεγάλο χρονικό διάστημα με την τελευταία πτήση ενός G-4 να έχει σημειωθεί το 2010.
Μετά την απόσχιση από την Σερβία, το Μαυροβούνιο έμεινε με 17 Super Galeb, τέσσερα εκπαιδευτικά Utva 75 και ελικόπτερα Gazelle και Mil Mi-8T.
Έκτοτε έξι αεριωθούμενα έχουν ανταλλαχθεί με την Σερβία για μετοχές της εταιρείας Novi Prvoborac και εξοπλισμό αεροδρομίου, και εφτά άτρακτοι έχουν πωληθεί ιδιωτικώς στην Κροατία.
Η πώληση των υπόλοιπων αεροσκαφών σταθερής πτέρυγας μπορεί να περιλαμβάνει έναν εξομοιωτή G-4 συν ένα μεγάλο απόθεμα κινητήρων και ανταλλακτικών αξίας 15,3 εκατομμυρίων € (16,6 εκατ $).
Τέσσερα G-4 Super Galeb έχουν τιμολογηθεί στα 4,3 εκατομμύρια € (4,6 εκατ. $), ο εξομοιωτής στο 1 εκατ. € (1,08 εκατ. $) και δεκαοχτώ κινητήρες Viper 632 της Rolls Royce στις 600,000 € ($650,000).
Η Σερβία, ως ο μεγαλύτερος χρήστης του Super Galeb, θεωρείται ο πιο πιθανός στόχος για τα μεταχειρισμένο εξοπλισμό του Μαυροβουνίου.
Οι πρώην είχαν εκφράσει το ενδιαφέρον στον εκσυχρονισμό στο πρότυπο G-4MD, αλλά το πρόγραμμα έχει συνεχόμενες καθυστερήσεις.
Soko G-4 (N-62) Super Galeb σε υπηρεσία με την Πολεμική Αεροπορία της Σερβίας. (Gerrit Kok/Flickr)
Igor Salinger
Απόδοση/Μετάφραση απο το flightglobal.com για την «Προέλαση.»
ΠΗΓΗ
https://limitofadvance.wordpress.com/2016/03/02/%CF%84%CE%BF-%CE%BC%CE%B1%CF%85%CF%81%CE%BF%CE%B2%CE%BF%CF%8D%CE%BD%CE%B9%CE%BF-%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%AC%CE%B5%CE%B9-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CF%83%CF%84%CF%8C%CE%BB%CE%BF-%CE%B1%CE%B5%CF%81%CE%BF/#more-38098

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου