Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016

Κάλλιο αργά παρά ποτέ: Τα Raptor της Αλάσκα είναι τα πρώτα F-22 που θα εξοπλιστούν με τον AIM-9X

Η 90η Μοίρα Μάχης είναι η πρώτη επιχειρησιακή μονάδα F-22 Raptor που εφοδιάστηκε με τον πύραυλο αερομαχίας AIM-9X. (US Air Force/Flickr)
Την 1η Μαρτίου 2016, η 90η Μοίρα Μάχης (FS) της 3ης Πτέρυγας Μάχης που σταθμεύει στην βάση Ελμεντορφ-Ριτσαρντσον στην Αλάσκα έγινε επίσημα η πρώτη επιχειρησιακή μονάδα Raptor που εξόπλισε τα F-22 με τον πύραυλο AIM-9X Sidewinder.
Σύμφωνα με τον Αρχισμηνία Τσαν Τζέκινς, τον διευθυντή οπλισμού της 3ης Πτέρυγας Μάχης, ο AIM-9X θα αυξήσει τις ήδη εξαιρετικές επιχειρησιακές ικανότητες του Raptor.«Υπήρχε στο οπλοστάσιο της Πολεμικής Αεροπορίας και του Ναυτικού για αρκετά χρόνια, δεν είναι κάτι καινούριο για τον Στρατό, άλλα η τοποθέτηση του στην Φερράρι των αεροσκαφών – το F-22, το πιο σύγχρονο αεροσκάφος που διαθέτουμε – προσφέρει στους πιλότους μεγαλύτερή ευελιξία και ταυτόχρονα είναι ένας ταχύτερος πύραυλος,” είπε.
Η είδηση επιβεβαιώθηκε από τον Σμήναρχο Ντειβιντ Σκαλίνσκι, διοικητή της 90ης FS, ο οποίος επεσήμανε ότι όπως το F-22 είναι ενα μαχητικό που προηγείται κατά μία γενιά από τα αεροσκάφη της εποχής του, έτσι και ο AIM-9X είναι μια γενιά μπροστά από τις προηγούμενες εκδόσεις του πυραύλου Sidewinder: “Κάθε πτυχή σχετικά με τον εν λόγω πύραυλο, είναι μια τεράστια ενίσχυση ικανότητας σε όλες τις απόψεις, μπορούμε να τον αναπτύξουμε σε περισσότερα σενάρια με μεγαλύτερο βεληνεκές και αγγίζει τα άκρα του φακέλου πτήσης που πολύ δύσκολα θα φτάναμε με τον AIM-9X.”
Η καθυστερημένη άφιξη του AIM-9X (ήδη ενσωματωμένος στα περισσότερα μαχητικά αεροσκάφη των ΗΠΑ από το 2003) στο F-22 αντικατοπτρίζει πάρα πολύ καλά τη νέα εποχή στην ισχύ της Πολεμικής Αεροπορίας, αφού όπως ειπώθηκε από τον Σκαλίνσι “ο εν λόγω πύραυλος καθιστά το πιο φονικό μαχητικό αεροσκάφος, που έχει αντικρίσει ποτέ ο κόσμος, ακόμη πιο ικανό. Είναι μια γιγάντια ενίσχυση στο ήδη φοβερό οπλοστάσιο του F-22.»
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο AIM-9X δεν θα συνδεθεί με σύστημα απεικόνισης και σκόπευσης επί κάσκας (HMD) καθώς το F-22 δεν είναι εξοπλισμένο με τέτοιου τύπου κάσκα που παρέχει τις κρίσιμες πληροφορίες πτήσης και στοιχεία σκόπευσης μέσω της προβολής εικόνων στοχοποίησης (το πρόγραμμα για την εφαρμογή του συστήματος περικόπηκε στον προϋπολογισμό του 2013).
Με το HMD (όπως το αμερικάνικό διακλαδικό σύστημα απεικόνισης επί κάσκας JHMCS), η απεικόνιση των πληροφοριών (συμπεριλαμβανομένων ταχύτητας αεροσκάφους, υψόμετρο, κατάσταση οπλισμού, στοιχεία σκόπευσης κ.λπ.) προβάλλονται στο γείσο της κάσκας επιτρέποντας στο πιλότο να παρατηρεί σε οποιαδήποτε κατεύθυνση χωρίς να έχει διαρκώς τα απαιτούμενα στοιχεία στο οπτικό πεδίο του.
Το HMD θα δώσει τη δυνατότητα στον πιλότο να εκμεταλλευτεί πλήρως τις υπό γωνίες 90 και πλέον µοιρών δυνατότητες (High Off-Boresight – HOBS) του AIM-9X και να εμπλέξει ένα στόχο άπλα και μόνο με την παρατήρηση του.
Ωστόσο, το F-22 πιθανόν να καλύψει το κενό και πλεονέκτημα του AIM-9X Block II, που αναμένεται να παρέχει την ικανότητα να εγκλωβισμού στόχου πριν την εκτόξευση του (Lock-on After Launch) με ζεύξη δεδομένων, για την HOBS χωρίς κάσκα (HHOBS): ο πύραυλος αέρος-αερος θα εκτοξευτεί πρώτα και τότε θα καθοδηγηθεί στον στόχο του ακόμη και αν βρίσκεται πίσω από το αεροσκάφος που τον εξαπέλυσε.
Οι αρχικές δοκιμές τόνισαν ένα πρόβλημα που προέκυψε: ενώ το HHOBS στο Block II λειτουργεί αρκετά καλά, η απόδοση του ήταν κατώτερης από αυτή που καταγράφηκε στον τον Block I.
Dario Leone
Απόδοση/Μετάφραση από το theaviationist.com για την «Προέλαση.»
ΠΗΓΗ
https://limitofadvance.wordpress.com/2016/03/07/%CE%BA%CE%AC%CE%BB%CE%BB%CE%B9%CE%BF-%CE%B1%CF%81%CE%B3%CE%AC-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%AC-%CF%80%CE%BF%CF%84%CE%AD-%CF%84%CE%B1-raptor-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B1%CE%BB%CE%AC%CF%83%CE%BA%CE%B1-%CE%B5/#more-38264

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου