Σάββατο 2 Απριλίου 2016

Τα πιο γνωστά “αόρατα” μαχητικά του κόσμου – Η ρωσική «ματιά»

Το ρωσικό αεροσκάφος T-50. (© Vladimir Astapkovich/TASS)
Το ρωσικό TASS παρουσιάζει τα πιο διάσημα “αόρατα” μαχητικά αεροσκάφη καθώς η Ιαπωνία πρόκειται να γίνει η τέταρτη χώρα στον κόσμο που θα διαθέτει ένα τέτοιο αεροσκάφος.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Ιαπωνίας τον Μάρτιο του 2016 ολοκληρώθηκαν οι δοκιμές του νέας γενιάς αεροσκάφους της, το αεροσκάφος Επίδειξης Προηγμένης Τεχνολογίας X, που αναπτύχθηκε με την χρήση “αόρατης” τεχνολογίας. Η Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου θα γίνει η τέταρτη χώρα στον κόσμο που θα αναπτύξει ενα “αόρατο” αεροσκάφος. Πριν από αυτό, μόνο Ρωσία, Κίνα και Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (ΗΠΑ) μπορούσαν να επαίρονται ότι διαθέτουν στρατιωτικά αεροπορικά συστήματα που βασίζονται σε τεχνολογία χαμηλής υπογραφής ραντάρ.
Η “αόρατη” τεχνολογία είναι η κύρια απαιτούμενη παράμετρος για τα αεροσκάφη πέμπτης γενιάς.
Η “αόρατη” τεχνολογία απαιτεί ελαχιστοποιεί τον εντοπισμό από ραντάρ και υπέρυθρες ακτίνες και το αποτέλεσμα επιτυγχάνεται μέσω ειδικής επίστρωσης, το συγκεκριμένο σχήμα του αεροσκάφους και τα υλικά της ατράκτου.
Τα ραδιοκύματα που εκπέμπονται, για παράδειγμα,από τον πομπό ενός αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος αντανακλώνται από την επιφάνεια του αεροσκάφους και λαμβάνονται από ένα σύστημα ραντάρ, καθιστώντας με αυτόν τον τρόπο το αεροσκάφος μη ανιχνεύσιμο.
Η υπογραφή ραντάρ χαρακτηρίζεται από την χαμηλή σκέδαση στόχου (RCS: Radar Cross Section). Είναι η επίσημη παράμετρος μέτρησης της περιοχής μονάδων και είναι μια ποσοτική μέτρηση της ικανότητας ενός αντικειμένου να αντανακλά ένα ηλεκτρομαγνητικό κύμα. Όσο μικρότερη η περιοχή, τόσο δυσκολότερος ο εντοπισμός ενός αεροσκάφους και η προσβολή του με πύραυλο (τουλάχιστον μειώνεται η απόσταση εντοπισμού του).
H RCS των παλιών βομβαρδιστικών μπορεί να είναι μεγάλη, ίση με 100 τετραγωνικά μέτρα, ενώ η ίδια παράμετρος κυμαίνεται από 3 έως 12 m2 για τα σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη και μόλις 0,3-0,4 για τα “αόρατα” μαχητικά.
Η RCS πολύπλοκων αντικειμένων δεν μπορεί να υπολογιστεί με τύπους και μετρείται πειραματικά με πρακτικές μεθόδους ή σε έναν ανηχοϊκό θάλαμο. Οι τιμές τους εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό στην διεύθυνση της ενεργείας του ραντάρ και αντιπροσωπεύονται από φάσμα για ένα και μοναδικό αεροσκάφος: κανονικά, τα καλύτερα αποτελέσματα RCS καταγράφονται όταν ένα αεροσκάφος εκτίθεται σε κύματα ραντάρ  στο μπροστινό ημισφαίριο. Εν τούτοις, μπορεί να μην υπάρξουν ακριβείς ενδείξεις RCS καθώς οι μετρήσιμες τιμές των σημερινών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς είναι απόρρητες.
Τα πιο διάσημα “αόρατα” αεροσκάφη του κόσμου
  • B-2 Spirit “αόρατο” βομβαρδιστικό, ΗΠΑ
  • F-117 “Wobblin’ Goblin” “αόρατο” αεροσκάφος κρούσης, ΗΠΑ
  • F-22 Raptor “αόρατο” μαχητικό αεροσκάφος, ΗΠΑ
  • F-35 Lightning “αόρατο” μαχητικό αεροσκάφος, ΗΠΑ
  • T-50 “αόρατο” μαχητικό αεροσκάφος, Ρωσία
  • J-20 Mighty Dragon “αόρατο” μαχητικό αεροσκάφος, Κίνα
  • X-2 Spirit of the Heart “αόρατο” μαχητικό αεροσκάφος, Ιαπωνία
US B-2 Spirit © EPA/Semantic Designs
Το αμερικάνικο “αόρατο” βομβαρδιστικό αεροσκάφος B-2 Spirit
Το βαρύ χαμηλής υπογραφής στρατηγικό βομβαρδιστικό B-2A Spirit είναι το πιο ακριβό αεροσκάφος στον στόλο της Αεροπορίας των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με στοιχειά του 1998, ένα βομβαρδιστικό B-2 κοστίζει 1,16 δισεκατομμύρια δολάρια $. Ολόκληρο το πρόγραμμα κοστολογήθηκε περίπου στα 45 δισ. $.
Το βομβαρδιστικό B-2 πραγματοποίησε την πρώτη δημόσια πτήση το 1989. Συνολικά, κατασκευάστηκαν 21 βομβαρδιστικά B-2. Τα περισσότερα από αυτά έλαβαν ονόματα των Πολιτειών των ΗΠΑ.
Το βομβαρδιστικό B-2 έχει ασυνήθιστη εξωτερική εμφάνιση και μερικές φορές παραλληλίζεται με εξωγήινα διάστημικα οχήματα. Στην εποχή του, η εξωτερική εμφάνιση του αεροσκάφους πυροδότησε πολλές φήμες πως το βομβαρδιστικό είχε κατασκευαστεί με τη χρήση τεχνολογιών που αναπτύχθηκαν από την μελέτη των συντριμμιών στην επονομαζόμενη περιοχή 51.
Αμερικάνικό βομβαρδιστικό B-2 Spirit (© Jonathan Daniel/Getty Images)
Το αεροσκάφος μπορεί να μεταφέρει 16 πυρηνικές βόμβες ή 8 καθοδηγούμενες laser βόμβες ακρίβειας των 907 κιλών ή 80 συμβατικές βόμβες των 227 κιλών και να τις ρίξει στην πραγματικότητα από την αεροπορική βάση Γουαίτμαν της πολιτείας του Μισούρι σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου καθώς το βομβαρδιστικό έχει επιχειρησιακή αυτονομία 11000 χιλιομέτρων (6835 μίλια).
Το βομβαρδιστικό B-2 Spirit είναι αυτοματοποιημένο σε μεγάλο βαθμό και έχει πλήρωμα δύο ιπτάμενων χειριστών. Το βομβαρδιστικό έχει σημαντική αντοχή και μπορεί να πραγματοποιήσει ασφαλή προσγείωση με πλευρικούς ανέμους ταχύτητας των 40 μέτρων το δευτερόλεπτο. Σύμφωνα με στοιχεία ξένων δημοσιευμάτων, η RCS του βομβαρδιστικού εκτιμάται στο ανάμεσα στο 0.0014 – 0.1 τετραγωνικό μέτρο. Άλλα στοιχειά δείχνουν ότι το βομβαρδιστικό έχει ακόμη πιο μέτριες ενδείξεις: από 0.05 σε 0.5 τετραγωνικά μέτρα στην πρόσω σκέδαση.
Το κόστος συντήρησης είναι το μεγάλο μειονέκτημα του. Το αεροσκάφος μπορεί να στεγαστεί μόνο σε ειδικό υπόστεγο με τεχνητό μικρόκλιμα. Αλλιώς, η υπέρυθρη ακτινοβολία θα καταστρέψει την απορροφητική-ρανταρ επένδυση του αεροσκάφους.Το B-2 είναι “αόρατο” για τα ξεπερασμένα ραντάρ ενώ τα σύγχρονα αντιαεροπορικά πυραυλικά σύστημα μπορούν να το εντοπίσουν και να το καταστρέψουν αποτελεσματικά.
Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτα στοιχειά, ένα βομβαρδιστικό B-2 καταρρίφθηκε ή υπέστη σοβαρές ζημίες στα συστήματα μάχης από ένα αντιαεροπορικό σύμπλεγμα πυραύλων κατά την διάρκεια της NATOϊκης επιχείρησης στην πρώην Γιουγκοσλαβία.
Το αμερικάνικο F-117. (© MSGT EDWARD SNYDER)
Το αμερικάνικο “αόρατο” αεροσκάφος κρούσης F-117 «Wobblin’ Goblin»
Το F-117 Night Hawk με το παρατσούκλι “Wobblin Goblin” είναι ένα αμερικάνικό μονοθέσιο υποηχητικό “αόρατο” αεροσκάφος κρούσης που κατασκευάστηκε από την Lockheed Martin.
Το αεροσκάφος έχει σχεδιαστεί για να διεισδύει “αόρατα” στην εχθρική αντιαεροπορική άμυνα και να προσβάλλει στρατηγικής αξίας χερσαίες εγκαταστάσεις.
Το F-117 πραγματοποίησε την πρώτη του πτήση την 18η Ιουνίου 1981, 64 αεροσκάφη F-117 κατασκευάστηκαν. Το τελευταία αεροσκάφος μαζικής παραγωγής παραδόθηκε στην Αεροπορία των ΗΠΑ (USAF) το 1990. Περισσότερα από 6 δισεκατομμύρια $ δαπανήθηκαν στην εξέλιξη και ανάπτυξη του επιθετικού αεροσκάφους F-117. Το 2008, το επιθετικό αεροσκάφος αποσύρθηκε τελείως από την επιχειρησιακή λειτουργία για οικονομικούς λόγους και λόγω της αποδοχής στην ενεργό υπηρεσία των μαχητικών αεροσκαφών F-22 Raptor.
F-117 (© Thomas J. Pitsor/USAF/Getty Images)
Η RCS του F-117 κυμαίνεται ανάμεσα στο 0.01 με 0.0025 m2, αναλόγως την γωνία παρατήρησης, συμφωνά με στοιχεία ξένων δημοσιευμάτων.
Η μειωμένη παρατηρησιμότητα του F-117 επιτεύχθηκε μέσω του συγκεκριμένου γωνιακού σχήματος που διαθέτει η άτρακτος του αεροσκάφους που κατασκευάστηκε στο πλαίσιο του προτζεκτ “αεροσκάφος ανάκλασης” και με την χρήση συνθετικών απορροφητικών-ρανταρ υλικών και ειδικής επένδυσης.
Ως αποτέλεσμα, το F-117 έδειχνε αρκετά φουτουριστικό και μπορούσε να συναγωνιστεί σε δημοσιότητα τους μεγάλους αστέρες του Χόλιγουντ στα ηλεκτρονικά παιχνίδια και τις κινηματογραφικές ταινίες.
Ωστόσο, οι σχεδιαστές για να μειώσουν την παρατηρησιμότητα του αεροσκάφους παραβίασαν όλους τους πιθανούς αεροδυναμικούς κανόνες και το αεροσκάφος αναπτύχθηκε με φτωχά πτητικά χαρακτηριστικά, για τα οποία οι πιλότοι των ΗΠΑ του δώσανε το ψευδώνυμο “Wobblin Goblin”.
Το αεροσκάφος F-117 συμμετείχε σε πέντε πολέμους: στην εισβολή των ΗΠΑ στον Παναμά (1989), στον Πόλεμο του Κόλπου (1991), Επιχείρηση Αλεπού της Ερήμου (1998), στον πόλεμο του NATO εναντίον της πρώην Γιουγκοσλαβίας (1999) και τον Πόλεμο του Ιράκ (2003).
Τουλάχιστον ένα F-117 απωλέσθηκε κατά τη διάρκεια αποστολής στην πρώην Γιουγκοσλαβία: το “αόρατο” αεροσκάφος καταρρίφθηκε από τις γιουγκοσλαβικές δυνάμεις αεράμυνας με ένα ξεπερασμένο σοβιετικό αντιαεροπορικό σύστημα, το S-125 Neva.
Μαχητικό αεροσκάφος F-22 Raptor (© US Air Force photo by Tech. Sgt. Michael Holzworth)
Το αμερικάνικο “αόρατο” μαχητικό αεροσκάφος F-22 Raptor
Το αμερικάνικό F-22A Raptor είναι το πρώτο μονοθέσιο πέμπτης γενιάς αεροσκάφος που ως στιγμής έχει εισέλθει στην ενεργό υπηρεσία.
Η παραγωγή του F-22 Raptor ξεκίνησε το 2001. Αυτή τη στιγμή, αρκετά αεροσκάφη F-22 συμμετέχουν στην υπό αμερικάνική διοίκηση επιχείρηση στο Ιράκ για την προσβολή των ανταρτών της τρομοκρατικής οργάνωσης του Ντά’ες.
Μέχρι σήμερα, το Raptor είναι το πιο ακριβό μαχητικό αεροσκάφος στον κόσμο. Σύμφωνα με ανοιχτές πηγές, το κόστος κάθε αεροσκάφους F-22 που αγοράστηκε από την USAF ξεπερνά το 300 εκατομμύρια $, υπολογιζόμενα τα έξοδα ανάπτυξης και άλλους παράγοντες.
F-22 Raptor κατά τη διάρκεια νυχτερινού εναέριου ανεφοδιασμού καυσίμου. (© Tech. Sgt. Russ Scalf/U.S. Air Force via Getty Images)
Παρά ταύτα, το F-22A μπορεί να υπερηφανεύεται για την ικανότητα της υπερηχητικής πτήσης με κλειστή μετάκαυση, τα πανίσχυρα ηλεκτρονικά πτήσης και ξανά, την χαμηλή παρατηρησημότητα.
Ωστόσο, το F-22 είναι κατώτερο στην ευελιξία απο πολλά ρωσικά μαχητικά τέταρτης γενιάς.
To σύστημα διανυσµατικού ελέγχου πτήσης TVC (Thrust Vectoring Control) του F-22 αλλάζει μόνο σε ένα επίπεδο (πάνω και κάτω) όπου τα πιο προηγμένα ρωσικά αεροσκάφη έχουν TVC που μπορεί να αλλάξει σε όλα τα επίπεδα και, είναι ακόμη πιο, ανεξάρτητο μεταξύ του δεξιού και αριστερού κινητήρα.
Δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία για την RCS του F-22: κυμαίνεται από 0.3 σε 0.0001 m2, σύμφωνα με διάφορες πηγές. Τα στοιχεία των ρωσων ειδικών αναφέρουν ότι η RCS του F-22 κυμαίνεται απο 0.5 έως 0.1 τετραγωνικό μέτρο ενώ ραντάρ Irbis που είναι τοποθετημένο στο μαχητικό αεροσκάφος Sukhoi Su-35S μπορεί να εντοπίσει το Raptor σε απόσταση όχι μικρότερη των 95 χιλιομέτρων.
Το υψηλού κόστους Raptor έχει επίσης κάποια προβλήματα κατά την λειτουργία του. Συγκεκριμένα, η αντι-ραντάρ επένδυση του μαχητικού αεροσκάφους μπορούσε πολύ εύκολα να αλλοιωθεί από την βροχή. Αυτό το πρόβλημα τελικά διορθώθηκε αλλά η τιμή του αεροσκάφους αυξήθηκε ακόμη πολύ περισσότερο.
Το σύστημα παροχής οξυγόνου του πιλότου είναι ακόμη ένα σοβαρό μειονέκτημα για το F-22 Raptor. Το 2010 ο πιλότος Τζεφρει Χανει έχασε τον έλεγχο του μαχητικού αεροσκάφους του λόγω ασφυξίας και κατέπεσε. Μετά από αυτό, απαγορεύτηκε, από το 2011, σε όλα τα μαχητικά αεροσκάφη F-22A να ανεβαίνουν πάνω από τα 7600 μέτρα. Θεωρήθηκε ότι σε αυτό το υψόμετρο, μετά τα πρώτα σημάδια ασφυξίας, ο πιλότος θα μπορεί να κατεβεί στα 5400 μέτρα για να αφαιρέσει την μάσκα οξυγόνου και να εισπνεύσει τον αέρα του πιλοτηρίου. Αποδείχθηκε ότι το πρόβλημα προκλήθηκε από ελαττωματική σχεδίαση: το διοξείδιο του άνθρακα από τη λειτουργία των κινητήρων μπορούσε να εισέλθει στο σύστημα οξυγόνου του πιλότου. Έγιναν προσπάθειες για την επίλυση του προβλήματος με την βοήθεια επιπρόσθετων φίλτρων ενεργού άνθρακα. Αλλά το μειονέκτημα δεν έχει εξαλειφθεί τελείως μέχρι σήμερα.
Μαχητικό αεροσκάφος F-35A (© MSgt John Nimmo Sr)
Αμερικάνικο “αόρατο” μαχητικό αεροσκάφος F-35 Lightning
Το αμερικάνικό F-35 Lightning II θεωρείται ως ένα αεροσκάφος πολλαπλών χρήσεων για τις αμερικάνικές Ένοπλες Δυνάμεις και τους NATOίκους συμμάχους ικανό να αντικαταστήσει το μαχητικό αεροσκάφος F-16, το επιθετικό αεροσκάφος A-10, το επιθετικό αεροσκάφος κάθετης από-προσγειωσης AV-8B Harrier II και το μαχητικό-βομβαρδιστικό αεροσκάφος αεροπλανοφόρου F/A-18. Τεράστια χρηματικά κεφάλαια δαπανήθηκαν για την ανάπτυξη αυτού του πέμπτης γενιάς μαχητικού βομβαρδιστικού-μαχητικου (οι δαπάνες υπερέβησαν τα 56 δισεκατομμύρια $ ενώ το κόστος του ενός αεροσκάφους ανήλθε στα 108 εκατ. $) αλλά την ίδια στιγμή οι σχεδιαστές απέτυχαν να τελειοποιήσουν το αεροσκάφος.
Αναλυτές επισημαίνουν ότι τα συστήματα καταστολής των εχθρικών ραντάρ που είναι τοποθετημένα στο αεροσκάφος F-35 δεν μπορούν να ολοκληρώσουν την αποστολή τους στο ακέραιο. Ως αποτέλεσμα, ίσως να απαιτηθεί η ανάπτυξη ενός ξεχωριστού σχεδίου για την καταστολή των εχθρικών συστημάτων ραντάρ για να εξασφαλιστεί η αορατότητα των μαχητικών αεροσκαφών F-35.
Μαχητικό αεροσκάφος F-35B (© Jeff J Mitchell/Getty Images)
Ως εκ τούτου, οι ειδικοί έχουν θέσει σε αμφισβήτηση την σκοπιμότητα των πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων δαπανών του Πενταγώνου σχετικά με την ανάπτυξη των αεροσκαφών F-35.
Ορισμένες πηγές αμερικάνικών μέσων ενημέρωσης σημειώνουν επίσης ότι το F-35 δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε μεγάλο βαθμό στις απαιτήσεις των αεροσκαφών πέμπτης γενιάς: Η “Αστραπή” διακρίνεται από την χαμηλή σχέση ώσης/βάρους, χαρακτηριστικά επιβίωσης και ελιγμού και δεν μπορεί να πραγματοποιήσει υπερηχητικές πτήσεις χωρίς μετάκαυση.
Το μαχητικό μπορεί να ανιχνευτεί πάρα πολύ εύκολα από συστήματα ραντάρ που λειτουργούν σε υπερ-υψηλές συχνότητες, ενώ η RCS κατέληξε να είναι μεγαλύτερη από ότι αρχικώς είχε αναφερθεί στα χαρακτηριστικά των επιδόσεων του.
Ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη T-50 fighter (© EPA/SERGEI ILNITSKY)
Το ρωσικό “αόρατο” αεροσκάφος T-50
Οι ρωσοι ειδικοί έχουν ενσωματώσει κάποια “αόρατα” στοιχεία σε παρόμοια αεροσκάφη όπως το μαχητικό βομβαρδιστικό Sukhoi Su-34, το ελαφρύ μαχητικό πρώτης γραμμής Mikoyan MiG-35 και το βαρύ μαχητικό αεροσκάφος Su-35S.
Ωστόσο, η “αόρατη” τεχνολογία θα εφαρμοστεί πλήρως στο βαρύ πολλαπλών χρήσεων μαχητικό αεροσκάφος PAK FA και το μεγάλης εμβέλειας στρατηγικό βομβαρδιστικό PAK DA.
Το T-50 (το Υποσχόμενο Αεροπορικό Συγκρότημα της Αεροπορίας Πρώτης Γραμμής γνωστό ως PAK FA στα ρωσικά) είναι η απάντηση της Ρωσίας στο αμερικάνικό μαχητικό πέμπτης γενιάς F-22.
Το αεροσκάφος T-50 είναι η πεμπτουσία όλων των προηγμένων τεχνολογιών της Ρωσίας στην κατασκευή αεροσκαφών. Ελάχιστα είναι γνωστά σχετικά με τα χαρακτηριστικά του και το μεγαλύτερο μέρος των πληροφοριών κρατούνται απόρρητες έως και σήμερα.
Είναι γνωστό ότι το PAK DA ενσωματώνει για πρώτη φορά ένα ολοκληρωμένο φάσμα ανθρακονημάτων ενισχυμένων με πολυμερή. Είναι δυο φορές πιο ελαφριά από το αλουμίνιο εν συγκρίσει με την αντοχή του τιτανίου και τέσσερις ή πέντε φορές ελαφρύτερο από το ατσάλι. Τα νέα υλικά αποτελούν το 70% της επίστρωση του αεροσκάφους, τα οποία επέτρεψαν στους σχεδιαστές να μειώσουν το βάρος του: το T-50 ζυγίζει τέσσερις φόρες λιγότερο από ο,τι ένα αεροσκάφος που κατασκευάστηκε από παραδοσιακά υλικά.
Το σχεδιαστικό γραφείο Sukhoi σημειώνει “την άνευ προηγούμενου χαμηλή παρατηρησιμότητα του αεροσκάφους στον εντοπισμό από ραντάρ και υπέρυθρες ακτίνες,” αν και οι εγχώριοι ειδικοί κάνουν αρκετά συγκρατημένες προβλέψεις για την RCS του μαχητικού στα 0.3 με 0.4 m2. Εν τω μεταξύ, μερικοί δυτικοί αναλυτές κάνουν πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις για το ρωσικό αεροσκάφος T-50 και πιστεύουν οτι η RCS του είναι τρεις φόρες μικρότερη περίπου στο 0.1 m2.
Τα πραγματικά στοιχεία της RCS του PAK FA είναι απόρρητα.
Το T-50 διακρίνεται από το υψηλό επίπεδο εξελιγμένων λειτουργιών. Το ραντάρ του αεροσκάφους με κεραία συγχρονισμένων ενεργών συστοιχιών που κατασκευάζεται από το σχεδιαστικό γραφείο Τικχομιροφ μπορεί να εντοπίσει στόχους σε αποστάσει ανω των 400 χιλιομέτρων (284.5 μίλια) ταυτοχρόνως να αναγνωρίσει 60 και να προσβάλλει 16 στόχους. Η ελάχιστη RCS των εντοπισμένων στόχων είναι 0.01 m2.
Οι κινητήρες είναι τοποθετημένοι παράλληλα διάπλατα, το οποίο έχει επιτρέψει στους σχεδιαστές να αυξήσουν τον διανυσµατικό ελέγχο κατά τους ελιγμούς και να δημιουργήσουν ευρύχωρες αποθήκες πυρομαχικών ικανές να μεταφέρουν βαρύ οπλισμόπου δεν μπορεί να τοποθετηθεί στο F-35 Lightning II λόγω του όγκου τους.
Το PAK FA διακρίνεται από άριστη ευελιξία και δυνατότητα ελέγχου στα κατακόρυφα και κάθετα επίπεδα είτε σε υπερηχητικές ή χαμηλής ταχύτητας πτήσεις.
Επι του παρόντος, κινητήρες του πρώτου σταδίου είναι τοποθετημένοι στο αεροσκάφος T-50, οι οποίοι του επιτρέπουν να διατηρήσει υπερηχητική ταχύτητα σε κατάσταση μη-μετακαυσης. Μετά την απόκτηση των οργανικών κινητήρων δευτέρου σταδίου, τα χαρακτηριστικά επίδοσης του αεροσκάφους θα βελτιωθούν σημαντικά.
Το T-50 πραγματοποίησε την πρώτη του πτήση στις 29 Ιανουαρίου 2010. Οι μαζικές παραδόσεις των μαχητικών αεροσκαφών PAK FA στις Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις αναμένονται να ξεκινήσουν το 2017 και σύμφωνα με τον προγραμματισμό η αεροπορία πρόκειται να παραλάβει 55 μαχητικά αεροσκάφη πριν το 2020.
Κινέζικο μαχητικό αεροσκάφος J-20 (© wikipedia.org/Alexandr Chechin)
Το κινέζικό “αόρατο” μαχητικό αεροσκάφος J-20 Mighty Dragon
Το κινέζικό Chengdu J-20 “Mighty Dragon” είναι ένα μαχητικό αεροσκάφος που κατατάσσεται στην τετάρτη γενιά συμφωνά με την κατηγοριοποίηση της Κίνας και πέμπτης γενιάς στο πλαίσιο κατάταξης του δυτικού συστήματος κατηγοριοποιήσης. Το αεροσκάφος πραγματοποίησε την πρώτη δοκιμαστική πτήση του το 2011. Το μαχητικό J-20 αναμένεται να εισέλθει σε υπηρεσία το 2017 – 2019.
Ορισμένες πηγές προερχόμενες από μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι ρωσικής κατασκευής κινητήρες AL-31FN είναι τοποθετημένοι στο J-20 και ο Κινέζικός Στρατός έχει προμηθευτεί σε μεγάλους αριθμούς παροπλισμένους κινητήρες αυτού του τύπου.
Τα περισσότερα χαρακτηριστικά επίδοσης του J-20 διατηρούνται απόρρητα.
Το μαχητικό διαθέτει μεγάλο αριθμό παρόμοιων στοιχείων ή πλήρως αντιγραμμένα από το ρωσικής κατασκευής αεροσκάφος επίδειξης τεχνολογίας Mikoyan MiG 1.44 και τα πέμπτης γενιάς μαχητικά αεροσκάφη των ΗΠΑ F-22 και F-35.
Το αεροσκάφος έχει διάταξη με επιφάνειες άνωσης τύπου canard: διαθέτει ένα ζεύγος κοιλιακών πτερυγίων και, σε κλειστή διάταξη, διπλούς κινητήρες (παρόμοια με το MiG 1.44), ενώ τη καλύπτρα και η μύτη είναι παρόμοιες με τα ίδια στοιχεία του αεροσκάφους F-22.
Οι εισαγωγές αέρα είναι τακτοποιημένες με τον ίδιο τρόπο όπως το αεροσκάφος F-22. Το J-20 έχει πλήρως κινούμενα κάθετα πτερύγια και γεωμετρία παρόμοια με τα πτερύγια του F-35.
Ιαπωνικό μαχητικό αεροσκάφος X-2 το 2016 (© AP Photo/Emily Wang)
Το ιαπωνικό “αόρατο” αεροσκάφος X-2 «Spirit of the Heart»
To X-2 (ATD-X) Shinshin (“Πνευμα της Καρδίας”) της Mitsubishi ειναι το πρωτότυπο πέμπτης γενιάς “αόρατο” αεροσκάφος της Ιαπωνίας. Το αεροσκάφος σχεδιάστηκε από το Ινστιτούτο Τεχνικής Έρευνας και Ανάπτυξης του Ιαπωνικού υπουργείου Άμυνας και κατασκευάστηκε από τη βιομηχανία που είχε κατασκευάσει τα φημισμένα μαχητικά αεροσκάφη Zero κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου (Β’ ΠΠ).
Το μαχητικό αεροσκάφος έλαβε την ποιητική ονομασία “Σινσιν” που σημαίνει το “Πνεύμα της Καρδίας”.
Το ATD-X είναι όμοιο σε μέγεθος με το σουηδικό πολλαπλών χρήσεων μαχητικό αεροσκάφος Gripen και σε σχήμα με το αμερικάνικό F-22 Raptor.
Το μέγεθος του κάθετου πτερυγίου και η κλίση, το σχήμα, το εκπέτασμα των πτερύγων και οι εισαγωγές αέρα είναι πανομοιότυπα με τα στοιχειά του πέμπτης γενιάς μαχητικού αεροσκάφους των ΗΠΑ. Το κόστος του αεροσκάφους X-2 μπορεί να είναι περίπου στα 324 εκατ. $.
Απόδοση/Μετάφραση από το TASS.ru για την «Προέλαση.»
http://proelasi.org/2016/04/02/%CF%84%CE%B1-%CF%80%CE%B9%CE%BF-%CE%B3%CE%BD%CF%89%CF%83%CF%84%CE%AC-%CE%B1%CF%8C%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CE%BC%CE%B1%CF%87%CE%B7%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BA/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου