Σάββατο 2 Απριλίου 2016

Τι απέγινε το «υπέρ-αόρατο» μαχητικό αεροσκάφος του Ιράν;

Σύμφωνα με το IRNA το προηγμένο μαχητικό αεροσκάφος Qaher-313 (Κατακτητής 313), παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια τελετής το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013. (businessinsider)
Αρκετά χρόνια πίσω, το Ιράν παρουσίασε μπροστά στον τότε πρόεδρο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ το “αόρατο μαχητικό” του, το Qaher F-313. Μέσα σε λίγες ώρες συνάντησε τον σχεδόν καθολικό χλευασμό από τους αναλυτές άμυνας και αεροδιαστημικής σε όλον τον κόσμο.
Καθώς σχεδόν όλοι έξω από το Ιράν αντιμετώπισαν το σχέδιο ως φάρσα, η Τεχεράνη επέμενε ότι το σχέδιο ήταν αληθινό και πως ήδη πετούσε. Επιπλέον, η ιρανική κυβέρνηση επέμενε ότι το αεροσκάφος με την παράξενη εμφάνιση -το όποιο ισχυριζόταν ότι ήταν ανώτερο των F-22 Raptor και F-35 Joint Strike Fighter- θα εισέλθει στο εγγύς μέλλον σε υπηρεσία. Αλλά έκτοτε το σχέδιο εξαφανίστηκε. Οπότε, τι συνέβη στα εντυπωσιακά σχέδια του Ιράν για το “αόρατο μαχητικό” του, το Qaher F-313;
Η απάντηση είναι τίποτα -όπως και οι περισσότερες εξαγγελίες του Ιράν- το Qaher F-313 ήταν μια αδέξια φάρσα. Ακόμη και την στιγμή που το Ιράν παρουσίαζε το Qaher, ήταν φανερό ότι η μακέτα ήταν ένα ανεπαρκώς εφαρμοσμένο προπαγανδιστικό κόλπο μηχανικής για εγχώρια κατανάλωση.
Ακόμη και μια βιαστική εξέταση των φωτογραφιών και των στιγμιότυπων βίντεο από το αεροσκάφος με την υποτιθέμενη “πολύ χαμηλή σκέδαση στόχου” (RCS), ήταν αμέσως προφανές ότι αυτό δεν ήταν ένα σοβαρό επίτευγμα. Στην καυτερή περίπτωση, ήταν ένα υπό κλίμακα αεροσκάφος δοκιμών (δοκιμαστική κλίνη).
Ίσως, η πιο μεγάλη αποκάλυψη ήταν το μικροσκοπικό μέγεθος του αεροσκάφους. Δεν φαινόταν να έχει χώρο για τα ηλεκτρονικά και τα καύσιμα -πόσο μάλλον για τα πυρομαχικά. Επιπλέον, λόγω της έλλειψης ακροφύσιου και των δύο μικροσκοπικών εισόδων αέρα, είναι αμφίβολο αν υπήρχε τοποθετημένος κινητήρας.
Το άλλο πρόβλημα για το Ιράν θα ήταν η εύρεση ενός κινητήρα αρκετά μικρού για να χωρέσει σ’ ένα τόσο μικροσκοπικό αεροσκάφος. Οι επιλογές της Τεχεράνης φαίνονται περιορισμένες σε κάτι σαν τον J85 της General Electric -τον οποίο το Ιράν νωρίτερα είχε κατασκευάσει με την μέθοδο της αντίστροφης μηχανικής- αλλά χωρίς ένα ακροφύσιο η θερμότητα θα είχε θέσει την μακέτα στη φωτιά.
Επιπλέον, το πιλοτήριο φάνηκε να είναι πολύ μικρό σε σχέση με τον πιλότο. Και η ορατότητα μέσα από το υλικό θα μπορούσε να περιγράφει ως φρικτή.
Τα όργανα του πιλοτηρίου ήταν ανάμεσα στα μοναδικά στοιχεία του Qaher F-313 που θα μπορούσαν να περιγραφούν ώς αληθινά. Οι Ιρανοί χρησιμοποίησαν όργανα που αναπτύχθηκαν για την αγορά των εγχωρίων αεροσκαφών με υλικά που προέρχονται από την Dynon και Garmin.
Επιπλέον, δεν υπήρχαν πάνελ ή αποθήκες πυρομαχικών που να είναι ορατές. Χαρακτηριστικά, όπως πάνελ πρόσβασης υπάρχουν σε κάθε αεροσκάφος για την προγραμματισμένη συντήρηση. Στην περίπτωση ενός “αοράτου” αεροσκάφους, οι εσωτερικές αποθήκες πυρομαχικών είναι απαραίτητες για την διατήρηση της χαμηλής υπογραφής εντοπισμού καθώς μεταφέρει πυρομαχικά. Όμως όπως ένας μηχανικός ο οποίος γνωρίζει τη σχεδίαση χαμηλής παρατηρησιμότητας επεσήμανε έξυπνα εκείνη την στιγμή, ενώ επιφανειακά έμοιαζε με αυτό που θα πίστευε κάποιος ότι μοιάζει ένα “αόρατο” αεροσκάφος, το ιρανικό μηχάνημα είχε σοβαρά προβλήματα στην RCS.
Η σχεδίαση των αόρατων αεροσκαφών είναι πιο περίπλοκη από ό,τι απλά αντιμετωπίζουν τα χαμηλής παρατηρησιμότητας αντικείμενα. Υπάρχουν οι επιστήμες προηγμένων υλικών που πρέπει να αναπτυχθούν για την επίστρωση και επένδυση του αεροσκάφους. Προηγμένα εργαλεία ανάλυσης απαιτούνται για να διαμορφωθούν τα εσωτερικά διαφράγματα και άλλες δομές. Επιπλέον, πρέπει κάποιος να ελέγχει τις διεπαφές ανθρώπου-μηχανής ώστε ο πιλότος να μπορεί να διαχειριστεί τις αιχμές της RCS κατά την πτήση. Δεν υπάρχουν στοιχεία -τώρα ή πίσω στο 2013- που να δείχνουν ότι το Ιράν απέκτησε αυτές τις τεχνολογίες.
Έτσι, που είναι το Qaher F-313;
Είχε παρατηρηθεί μόνο μετά την πρώτη του εμφάνιση τον Νοέμβριο του 2013 να τροχοδρομεί καθώς προετοιμάζονταν για δοκιμές -όμως δεν έχει εμφανιστεί ποτέ έκτοτε. Είναι πιθανόν το καθόλου εντυπωσιακό ομοίωμα να κάθεται στην αποθήκη κάπου στο Ιράν, ή να έχει ανακυκλωθεί για κάποια άλλη θεατρική παράσταση.
Το πραγματικό μυστήριο είναι -όπως και τότε- πως οι ηγέτες του Ιράν πίστευαν ότι θα μπορούσαν να παρουσιάσουν μια τέτοια φάρσα μπροστά στα μάτια όλου του κόσμου και δεν θα προκαλούσαν τίποτα άλλο εκτός από την κοροϊδία και χλεύη.
Απόδοση/Μετάφραση από το nationalinterest.org για την «Προέλαση.»
ΠΗΓΗ
http://proelasi.org/2016/04/03/%CF%84%CE%B9-%CE%B1%CF%80%CE%AD%CE%B3%CE%B9%CE%BD%CE%B5-%CF%84%CE%BF-%CF%85%CF%80%CE%AD%CF%81-%CE%B1%CF%8C%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%BF-%CE%BC%CE%B1%CF%87%CE%B7%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%B1%CE%B5/#more-39252

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου