Παρασκευή 22 Απριλίου 2016

Ισραηλινή εφημερίδα: «Ρωσικές δυνάμεις στη Συρία έβαλλαν εναντίον ισραηλινού αεροσκάφους»


Ισραηλινό μαχητικό αεροσκάφος F-15. (Φωτογραφία από την κοινή στρατιωτική άσκηση της Εθνικής Φρουράς με τις Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ «ΟΝΗΣΙΛΟΣ – ΓΕΔΕΩΝ – 2/2015». ΓΕΕΦ)
Οι Ρωσικές δυνάμεις στη Συρία έχουν βάλλει τουλάχιστον δύο φορές εναντίον ισραηλινού αεροσκάφους, αναγκάζοντας τον Πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να αναζητήσει ένα πιο βελτιωμένο επιχειρησιακό συντονισμό με την Μόσχα, ανέφερε εφημερίδα ευρείας κυκλοφορίας του Ισραήλ.
Το ατεκμηρίωτο δημοσίευμα της εφημερίδας «Γεντιόθ Αχρόνοθ» δεν παρέχει ημερομηνίες ή τοποθεσίες για τα περιστατικά ούτε κατονομάζει τα ισραηλινά αεροσκάφη που χτυπήθηκαν. Η Ρωσία πραγματοποίησε τη στρατιωτική εισβολή στη Συρία τον Σεπτέμβριο για να ενισχύσει την Δαμασκό μετά από πέντε χρόνια πολεμικών επιχειρήσεων.
Ξεχωριστά, το ισραηλινό Channel 10 TV ανέφερε ότι ρωσικά αεροσκάφη προσέγγισαν ένα ισραηλινό αεροσκάφος στην ακτή της Μεσογείου ανοιχτά της Συρίας την προηγούμενη εβδομάδα άλλα δεν υπήρξε αναμεταξύ τους επαφή.
Ο εκπρόσωπος τύπου του Ισραηλινού Στρατού αρνήθηκε να σχολιάσει. Το γραφείο του Νετανιάχου και η Ρωσική Πρεσβεία στο Ισραήλ δεν απάντησαν αμέσως.
Το Ισραήλ, το οποίο έχει επανειλημμένα βομβαρδίσει τη Συρία για την εξουδετέρωση υπόπτων δοσοληψιών όπλων με τους αντάρτες της Λιβανέζικης Χεζμπολάχ, έσπευσε να δημιουργήσει μια επιχειρησιακή “καυτή γραμμή” με την Μόσχα που αποσκοπεί στην αποφυγή τυχαίας ανταλλαγής πυρών με τις ρωσικές εκστρατευτικές δυνάμεις.
Κατά την επίσκεψη του στην Μόσχα την Πέμπτη, στις τηλεοπτικές δηλώσεις, ο Νετανιάχου είπε στο Ρωσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πουτιν: “Ήρθα εδώ με ένα κύριο σκοπό -να ενισχύσω την αναμεταξύ μας συνεργασία ασφάλειας ώστε να αποφύγουμε τα ατυχήματα, τις παρεξηγήσεις και τις περιττές αντιπαραθέσεις.”
Σε μια εμφανή νύξη για την Συρία, ο Πουτιν είπε: “Νομίζω ότι υπάρχουν ευνόητοι λόγοι για αυτές τις έντονες επαφές (με το Ισραήλ), δεδομένης της περιπλοκής κατάστασης στην περιοχή.”
Σύμφωνα με την Γεντιόθ, το αναφερθέν ρωσικό πυρ εναντίον ισραηλινών αεροσκαφών τέθηκε για πρώτη φορά στον Πουτιν από τον Ισραηλινό Πρόεδρο Ρέβεν Ρίβλιν, ο οποίος επισκέφθηκε την Μόσχα στις 15 Μαρτίου. Τότε, ο Πουτιν απάντησε ότι δεν ήταν ενήμερος για τα συμβάντα, ανέφερε η Γεντιόθ.
Dan Williams
Απόδοση/Μετάφραση από το reuters.com για την «Προέλαση.»
ΠΗΓΗ
https://proelasi.org/2016/04/22/%CE%B9%CF%83%CF%81%CE%B1%CE%B7%CE%BB%CE%B9%CE%BD%CE%AE-%CE%B5%CF%86%CE%B7%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%AF%CE%B4%CE%B1-%CF%81%CF%89%CF%83%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CE%B4%CF%85%CE%BD%CE%AC%CE%BC%CE%B5%CE%B9/#more-40062

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου