Σάββατο 2 Ιουλίου 2016

Ελληνικά τα πυρομαχικά των “ιπτάμενων πυροβολείων” Σημαντικότατη εξέλιξη για ΕΑΣ – Συμφωνία με την αμερικανική Αεροπορία

Απόλυτα επιτυχής ήταν η βλητική δοκιμή παράδοση των ελληνικής παραγωγής πυρομαχικών 40L60 στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (ΗΠΑ), ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την παράδοση της 1ης σύμβασης που έχουν τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ-ΠΥΡΚΑΛ/ΕΒΟ) με τις ΗΠΑ. Ταυτόχρονα, αυτό σημαίνει και τη δρομολόγηση της ανάθεσης και της 2ης σύμβασης. Τα πυρομαχικά 40L60 παράγονται από τα ΕΑΣ στα εργοστάσια του Υμηττού και του Λαυρίου.
Τα πυρομαχικά αυτά -που πλέον τα ΕΑΣ παράγουν σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα- προορίζονται για το οπλοστάσιο της αμερικάνικής Αεροπορίας. Τα συγκεκριμένα πυρομαχικά χρησιμοποιούνται για τα “ιπτάμενα πυροβολεία” (gunships) που φέρονται επί των εκδόσεων του μεταγωγικού αεροσκάφους C-130 (όπως το AC-130H Spectre) της Αεροπορίας των ΗΠΑ. Η παραγωγή των ΕΑΣ γίνεται σε συνεργασία με την αμερικάνικη ATK, η οποία κατασκευάζει τον πυροσωλήνα. Το ελληνικό μερίδιο συμμετοχής είναι περίπου 70%, ίσως και παραπάνω. Αν η σημασία της ανάθεσης της εν λόγω παραγγελίας (και της αναμενόμενης συνέχεια της) είναι αυτονόητη, θα πρέπει να επισημανθούν τα τεράστια οφέλη της συγκεκριμένης εξέλιξης, λόγω του σημαντικού όγκου και οικονομικού μεγέθους του βιομηχανικού έργου, που θα μπει στις γραμμές παραγωγής των ΕΑΣ. Πολύ περισσότερο που, αντίθετα με τις εγχώριες παραγγελίες από τα Γενικά Επιτελεία, αυτή δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, αφού η σύμβαση έχει ανατεθεί από την κυβέρνηση των ΗΠΑ για λογαριασμό της Αεροπορίας. Στελέχη της κρατικής εταιρείας υποστηρίζουν βασίμως ότι για τα επόμενα πέντε ως επτά χρόνια τα ΕΑΣ θα έχουν σημαντικές οικονομικές εισροές σε ετήσια βάση (συνολικού ύψους 182,3 εκατ. ευρώ) και, φυσικά, αποκτούν τη μοναδική ευκαιρία να παγιώσουν τη θέση τους ως υπεργολάβου μιας αμερικάνικής εταιρείας που αποτελεί έναν από τους κυριότερους παραγωγούς στην παγκόσμια αγορά πυρομαχικών.
Η συνεργασία των ΕΑΣ με την αμερικάνική ATK για την παροχή βλημάτων δυνητικά θα μπορούσε να αποτελέσει το έναυσμα για μια δυναμική και θεαματική είσοδο της ελληνικής εταιρείας σε μια ουσιαστικά αστείρευτη αγορά, όπως αυτή των ΗΠΑ, και όχι μόνο.
Συνεπώς, η ποιότητα παραγωγής, η συνέχεια, η ακριβής τήρηση χρονοδιαγραμμάτων και υποχρεώσεων δεν είναι απλώς επιθυμητές, άλλα υποχρεωτικές, σε μια τόσο δύσκολη αγορά. Και το προσωπικό των ΕΑΣ το έχει αποδείξει πολλές φορές.
Π.Σ.
Πηγή: Εφημερίδα “Παρασκήνιο, 2 Ιουλίου 2016, σελίδα 69.
http://www.proelasi.org/2016/07/02/%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CF%84%CE%B1-%CF%80%CF%85%CF%81%CE%BF%CE%BC%CE%B1%CF%87%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B9%CF%80%CF%84%CE%AC%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CF%89/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου