Κυριακή 3 Ιουλίου 2016

Σε βλέπω: Το ρωσικής κατασκευής ραντάρ «Ηλίανθος» μπορεί να εντοπίσει τα αεροσκάφη F-35

Το F-35 Lightning II της Lockheed Martin είναι το πιο σύγχρονο αεροσκάφος στο οπλοστάσιο του Πενταγώνου, όμως το ρωσικό πανίσχυρο πέραν του ορίζοντα ραντάρ Πάντσολνουχ (Ηλίανθος) μπορεί να εντοπίζει και παρακολουθεί το πέμπτης γενιάς μαχητικό αεροσκάφος ή οποιοδήποτε άλλο μαχητικό αεροσκάφος που έχει σχεδιαστεί για να αποφεύγει τον εντοπισμό, δημοσίευσε η Σβοποντναφα Πρεσα.
Το βραχέων κυμάτων – πέραν του ορίζοντα επιφανείας ραντάρ έχει αναπτυχθεί από την OJSC NPK NIIDAR που έχει έδρα τη Μόσχα. Το Ρωσικό υπουργείο Άμυνας μελετά να αναπτύξει αρκετά από αυτά τα συστήματα στην Αρκτική, όπως επίσης και στα δυτικά και νότια σύνορα της Ρωσίας.
Το ραντάρ μπορεί να εντοπίσει αντικείμενα στην επιφάνεια της θάλασσας και τον αέρα σε μέγιστη απόσταση 500 χιλιομέτρων (περισσότερο από 310 μίλια) σε διάφορα υψόμετρα απο οπτικό ύψος έως και πέραν του ορίζοντα. Το Πάντσολνουχ “μπορεί ταυτοχρόνως να εντοπίσει, παρακολουθήσει και κατηγοριοποιήσει περισσότερους από 300 θαλασσίους και 100 εναέριους στόχους σε κατάσταση αυτόματης επιλογής,” αναφέρει λεπτομερώς ο ιστότοπος Global Security.
Υπάρχει ένα επιπρόσθετο πλεονέκτημα που ο εν λόγω τύπος των ραντάρ φέρνει στο τραπέζι. “Οι σταθμοί βραχέων κυμάτων βλέπουν τα “αόρατα” αεροσκάφη τόσο καθαρά όπως ένα αεροσκάφος εποχής Β’ ΠΠ,” παρατήρησε η Σβοποντναφα Πρεσα, επικαλούμενη τα αεροσκάφη τεχνολογίας αιχμής που έχουν κατασκευαστεί να αποφεύγουν τον εντοπισμό από ραντάρ ή ηχοβολιστικά, όπως το F-35.
Το Πάντσολνουχ έχει να προσφέρει ακόμη περισσότερα. Το σύστημα μπορεί να τεθεί εκτός λειτουργίας σε 10 ημέρες και απαιτείται μια ομάδα μόνο των τριών ατόμων για να είναι επιχειρησιακό, εξήγησε μέσο μαζικής ενημέρωσης.
Δεν χρειάζεται αρκετή ισχύ, είναι εύκολο στον χειρισμό και δεν διαθέτει αρκετό εξοπλισμό. Οι σταθμοί του ραντάρ πρέπει να τοποθετηθούν σε αποστάσει 370 χιλιόμετρων μακριά για να παρέχουν πλήρη κάλυψη.
Θαλάσσια και επάκτια συστήματα OTHR γίνονται αρκετά δημοφιλή στις παράκτιες χώρες, που επιθυμούν να προστατεύσουν τις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες τους από την πειρατεία, το λαθρεμπόριο και την παράνομη αλιεία. Έχουν επίσης στρατιωτική εφαρμογή. Τα ραντάρ μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην αντιμετώπιση εκτάκτων ειδοποιήσεων για την περίπτωση εισβολής ή μιας υπονομευτικής δραστηριότητας.
Τρεις σταθμοί Πάντσολνουχ χρησιμοποιούνται αυτή τη στιγμή από την Ρωσία. Βρίσκονται στην Οχοτσκική Θάλασσα, στην Ιαπωνική Θάλασσα και την Κασπία Θάλασσα.
Απόδοση/Μετάφραση από το “sputniknews.com” για την Προέλαση.
ΠΗΓΗ
http://www.proelasi.org/2016/07/03/%CF%83%CE%B5-%CE%B2%CE%BB%CE%AD%CF%80%CF%89-%CF%84%CE%BF-%CF%81%CF%89%CF%83%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%BA%CE%B5%CF%85%CE%AE%CF%82-%CF%81%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%AC%CF%81/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου