Πέμπτη 11 Αυγούστου 2016

Η Ρωσία σκοπεύει να αναπτύξει επιπρόσθετα ραντάρ “Ηλίανθος” ικανά να εντοπίζουν τα F-35

Η Ρωσία θα αναπτύξει μέσα στο 2017 επιπρόσθετα ραντάρ Παντσολνούχ (Ηλίανθος) που είναι ικανά να εντοπίζουν τα τελευταίας τεχνολογίας “αόρατα” αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων των αεροσκαφών F-35 Lightning II και F-22 Raptor της Λοκχιντ Μάρτιν, για να προστατεύσει τις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες της χώρας στον μακρινό Βορρά, τη Βαλτική Θάλασσα και την Κριμαία, αναφέρει η εφημερίδα Ροσσίσκαγια Γκαζέτα.
Το Ρωσικό υπουργείο Άμυνας, σύμφωνα με την εφημερίδα, δεν έχει δημοσιοποιήσει τα ακριβή στοιχεία.
Τρία, πέραν-του-ορίζοντα, ραντάρ Παντσολνούχ είναι αυτή τη στιγμή σε υπηρεσία με τις Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις. Αναπτύχθηκαν προσφάτως στην Θάλασσα του Οχότσκ, στην Θάλασσα της Ιαπωνίας και την Κασπία Θάλασσα. Το τελευταίο λειτουργεί από το 2013, περιέγραψε λεπτομερώς το μέσο ενημέρωσης.
Η υπηρεσία τύπου της Ρωσικής Νότιας Στρατιωτικής Περιφέρειας είπε στην Ροσσίσκαγια Γκαζέτα ότι το Παντσολνούχ χρησιμοποιείται για την σάρωση πάνω από την επιφάνεια του νερού και τις εναέριες περιοχές εντός των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών της χώρας υπό οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες. Όμως μπορεί να κάνει ακόμα περισσότερα.
Το Παντσολνούχ μπορεί να εντοπίσει αεροπορικά και ναυτικά συστήματα με μεγίστη απόσταση 500 χιλιομέτρων (πάνω από 310 μίλια) σε διάφορα υψόμετρα σε οπτική επαφή και πέραν του ορίζοντα. Σύμφωνα με τον ιστότοπο Global Security, μπορεί να εντοπίσει και παρακολουθεί ταυτόχρονα έως 300 θαλασσίους και 100 αεροπορικούς στόχους στην αυτόματη επιλογή. Ο σταθμός λειτουργεί από προσωπικό των τριών ατόμων.
Το Παντσολνούχ έχει συμμετάσχει στις ασκήσεις του Στόλου Κασπίας.
“Το φθινόπωρο του 2014, το πέραν-του-οριζοντα ραντάρ εντόπισε διάφορους στόχους και έστειλε τις συντεταγμένες τους στις κορβέτες Γκράντ Σβίγιασκ και Ούγκλιτς. Τον Ιανουάριο, το Παντσολνούχ εντόπισε τέσσερα βομβαρδιστικά Su-24 σε χαμηλή πτήση. Τα στοιχειά προωθήθηκαν στην φρεγάτα Νταγκεστάν, της οποίας το σύστημα άμυνας βαλλιστικών πυραύλων “κλείδωσε” πάνω στους στόχους,” περιέγραψελεπτομερώς η εφημερίδα.
Οι πέραν-του-ορίζοντα σταθμοί έχουν ένα μεγάλο πλεονέκτημα εν συγκρίσει με τα υπόλοιπα ραντάρ. Μπορούν να εντοπίσουν “αόρατα” αντικείμενα. Για το Παντσολνούχ, τα F-22 και F-35, τα καλύτερα μαχητικά αεροσκάφη στο οπλοστάσιο της Αμερικής τα οποία μπορούν να διεισδύσουν βαθιά πίσω από τις εχθρικές γραμμές, δεν είναι διαφορετικά από τα αεροσκάφη που δεν χρησιμοποιούν “αόρατη” τεχνολογία.
Όμως υπάρχει ένας συμβιβασμός. Τα ραντάρ πέραν-του-οριζοντα δεν λειτουργούν μαζί με το σύστημα IFF (Αναγνώριση φίλου ή εχθρού).
“Παρ’ όλα αυτά, ο ρωσικός στρατός έχει αναπτύξει με επιτυχία σταθμούς πέραν-του-ορίζοντα. Το σύστημα Βόλνα, ο μεγάλος αδερφός του Παντσολνούχ, είναι σε υπηρεσία με τον ρωσικό Στόλο Ειρηνικού, σαρώνοντας υδάτινες περιοχές σε μεγίστη απόσταση 3000 χιλιομέτρων (περισσότερα από 1864 μίλια). Το μήκος της κεραίας του Βόλνα είναι 1,5 χιλιόμετρο (περισσότερο από 0,9 του μιλίου), το ύψος του είναι πέντε μέτρα (περισσότερα από 16,4 πόδια),” σημείωσε η εφημερίδα.
Η εξαγωγική έκδοση του Παντσολνούχ παρουσιάστηκε σε αρκετές διεθνείς αμυντικές ναυτικές εκθέσεις.

Απόδοση/Μετάφραση από το Sputniknews.Com για την Προέλαση.
ΠΗΓΗ
http://www.proelasi.org/2016/08/10/%CE%B7-%CF%81%CF%89%CF%83%CE%AF%CE%B1-%CF%83%CE%BA%CE%BF%CF%80%CE%B5%CF%8D%CE%B5%CE%B9-%CE%BD%CE%B1-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%80%CF%84%CF%8D%CE%BE%CE%B5%CE%B9-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%80%CF%81%CF%8C%CF%83/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου