Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016

ΗΠΑ: Εγκρίθηκαν οι πωλήσεις μαχητικών αεροσκαφών F-15 και F/A-18 σε Κατάρ και Κουβέιτ

Εν αναμονή της έγκρισης του Κογκρέσου, οι πώλησες των 72 Boeing F-15QA Strike Eagle στο Κατάρ και των 40 F/A-18E και F-1 στο Κουβέιτ, αναμένεται να προχωρήσουν, ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα η Υπηρεσία Συνεργασίας Ασφάλειας (DSCA) του Υπουργείου Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ).
Οι πωλήσεις σε Κατάρ και Κουβέιτ μπορούν να βοηθήσουν στη διάσωση της γραμμής παραγωγής των Super Hornet και EA-18G Growler στις εγκαταστάσεις της Boeing στο St Louis του Μισούρι, η οποία έχει επιβραδύνει την παραγωγή αεροσκαφών στα δύο ανά μήνα.
Η πώληση στο Κουβέιτ θα επεκτείνει την γραμμή του F/A-18 μέχρι τα μέσα του 2018 και σε συνδυασμό με τις παραγγελίες από το Ναυτικό των ΗΠΑ, η Boeing θα συνεχίσει να κατασκευάζει δύο Super Hornet ανά μήνα μέχρι την δεκαετία του 2020, είπαν τον Σεπτέμβριο στους δημοσιογράφους οι αξιωματούχοι της Boeing.
Αξιωματούχοι προμηθειών της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ περίμεναν ότι οι παραγγελίες θα είχαν πραγματοποιηθεί πριν από δύο χρόνια, αλλά οι δια-υπηρεσιακές καθυστερήσεις επιβράδυναν τη διαδικασία, είπε στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του Συλλόγου Πολεμικής Αεροπορίας που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον η υφυπουργός διεθνών υποθέσεων της Πολεμικής Αεροπορίας Χάϊντι Γκραντ.
“Μας πήρε τρία χρόνια για να φτάσουμε στο ναι, αλλά φτάσαμε στο ναι”, είπε η Γκράντ. “Συνεχίσαμε να πιέζουμε ακόμα και αν ήταν κάτι σαν όχι επί του παρόντος”.
Η Γκραντ είπε στους δημοσιογράφους οι πρόσφατες προεδρικές εκλογές δεν επηρέασαν την συμφωνία και δεν μεσολάβησε καμία συζήτηση με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο Ντόναλντ Τράμπ. Ωστόσο, θα μπορούσαν να υπάρξουν ευκαιρίες για την νέα κυβέρνηση ώστε να λάβει μια απόφαση σχετικά με τις συμφωνίες των μαχητικών αεροσκαφών.
“Δεν έχω λάβει καμία κατεύθυνση σχετικά με το τι να περιμένω από την νέα κυβέρνηση, ως εκ τούτου θα συνεχίσω να προχωράω προς τα εμπρός”, είπε. “Έως την 20η Ιανουαρίου, είμαστε υπό τις εντολές της σημερινής κυβέρνησης”.
Το Κουβέιτ ζήτησε 32 F/A-18E με κινητήρες F414-GE-100 καθώς επίσης και οχτώ μαχητικά F/A-18F με κινητήρες F414-GE-100. Το συνολικό πακέτο, που υπολογίζεται στα 10,1 δισεκατομμύρια δολάρια ($), περιλαμβάνει επίσης 41 ραντάρ Ενεργής Διάταξης Ηλεκτρονικής Σάρωσης (AESA) και πυροβόλα των 20mm.
Η DSCA περιέγραψε λιγότερες λεπτομέρειες για την πώληση στο Κατάρ, ανακοινώνοντας ότι η συμφωνία των εκτιμώμενων 21,1 δις $ θα περιλαμβάνει το πακέτο 72 αεροσκαφών συν τα όπλα, αρχική εκπαίδευση μαχητικού και την προμήθεια υποστήριξης διαφόρων όπλων.
Ενω η Boeing αναστέναξε με ανακούφιση για τις γραμμές παραγωγής των F-15 και F/A-18, η Lockheed Martin περιμένει ακόμα την έγκριση πώλησης των F-16 στο Μπαχρέιν. Καθώς η γραμμή παραγωγής του F-35 της Lockheed έχει επεκταθεί, η παραγωγή στο Fort Worth του Τέξας έχει συρρικνωθεί και χωρίς την ώθηση από τις πωλήσεις εξωτερικού ίσως να κινδυνεύει με κλείσιμο προς τα τέλη του 2017.
Στα τέλη Σεπτεμβρίου, το Κογκρέσο ξεκίνησε τη διαδικασία εξέτασης των πωλήσεων στο Μπαχρέιν λίγο μετά την υπογραφή των ΗΠΑ για τη δεκαετή στρατιωτική βοήθεια αξίας 38 δις $ προς το Ισραήλ. Η συμφωνία αυτή μπορεί να βοηθήσει στον κατευνασμό των ανησυχιών του Ισραήλ σχετικά με τις πωλήσεις μαχητικών αεροσκαφών από τις ΗΠΑ προς τις χώρες του Κόλπου.
Η συμφωνία των F-16 φαίνεται να κινείται προς τα εμπρός, λέει η Γκράντ. Η Lockheed έχει προωθήσει το F-16 σε διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Ινδονησίας και Κολομβίας.
“Ο ρόλος μου είναι να είμαι ένας συνήγορος των πωλήσεων”, είπε η Γκράντ. “Υπάρχουν πολλές χώρες εκεί έξω που ενδιαφέρονται για την αγορά F-16 και ο ρόλος μου είναι να πιέζω προς τα εμπρός”.
Leigh Giangreco
Απόδοση/Μετάφραση απο το FlightGlobal.Com για την Προέλαση.
ΠΗΓΗ
http://www.proelasi.org/2016/11/20/%CE%B7%CF%80%CE%B1-%CE%B5%CE%B3%CE%BA%CF%81%CE%AF%CE%B8%CE%B7%CE%BA%CE%B1%CE%BD-%CE%BF%CE%B9-%CF%80%CF%89%CE%BB%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%BC%CE%B1%CF%87%CE%B7%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου