Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2016

ΗΠΑ: Τα F-4 Phantom αποσύρονται και χρησιμοποιούνται ως επίγειοι στόχοι


Τα τελευταία από τα εκατοντάδες μαχητικά αεροσκάφη F-4 Phantom, που για περισσότερες από πέντε δεκαετίες υπήρξαν η κινητήρια δύναμη του Στράτου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ), τοποθετούνται στα πεδία για να χρησιμοποιηθούν ως χερσαίοι στόχοι στις κρούσεις των νεότερων αεροσκαφών, αναφέρει το Associated Press. Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ θα πραγματοποίησε την τελετή “τελευταίας πτήσης” στην αεροπορική βάση Χόλομαν στο Νέο Μεξικό, όπου τα τελευταία F-4 βρίσκονται ακόμα σε πτήσεις για τον Στρατό των ΗΠΑ.
Η τελετή θα τιμήσει την πλούσια στρατιωτική ιστορία του αεροσκάφους καθώς το μαχητικό ήταν ενα στήριγμα κατά τον Πόλεμο του Βιετνάμ και χρησιμοποιήθηκε για δεκαετίες σε αναγνωριστικές πτήσεις και ηλεκτρονικές αντιπυραυλικές παρεμβολές.
Η McDonnel Douglas -σήμερα τμήμα της βιομηχανίας Boeing– κατασκεύασε περισσότερα από 5000 F-4 για την Αεροπορία, Ναυτικό και Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ. Πέταξε για πρώτη φορά στα τέλη της δεκαετίας του 1950 και η παράγωγη του ολοκληρώθηκε το 1985.
Τα τελευταία F-4 που πετούν ακόμα για τον Στρατό των ΗΠΑ ανέλαβαν ένα διαφορετικό ρόλο, υπηρετούν ως εναέριοι στόχου και αεροσκάφη δοκιμής για την εκπαίδευση της Αεροπορίας πάνω απο την έρημο του Νέου Μεξικού. Τα αεροσκάφη είτε πετούν με πιλότους ή μέσω τηλεχειρισμού ως μη επανδρωμένα από χειριστές στο έδαφος. Χρησιμοποιήθηκαν ως στόχοι πυραύλων και επίσης χρησιμοποιήθηκαν για νέα ραντάρ και άλλες αποστολές. Όμως με την απόσυρση τους αυτήν την εβδομάδα, τα αεροσκάφη δεν θα πετούν πλέον και αντ’αυτου θα χρησιμοποιούνται ως χερσαίοι στόχοι.

Δεδομένου ότι το αεροσκάφος έμεινε τόσο καιρό σε ενεργό υπηρεσία αυτό είναι μια απόδειξη του εύρους των ρόλων που το F-4 μπορούσε να πραγματοποιήσει χάρις στο μεγάλους, πανίσχυρους κινητήρες και το διμελές πλήρωμα του, ανέφερε ο Τζεφ Ντουφορντ, ένας ερευνητικός επιμελητής του Εθνικού Μουσείου Πολεμικής Αεροπορίας.
Ενώ άλλα αεροσκάφη μπορούσαν να πραγματοποιήσουν κάποιες αποστολές, “κανένα δεν ήταν τόσο πολύπλευρο όσο το F-4”, ανέφερε ο Ντουφορντ.
“Δεν ήταν μόνο το καλύτερο από οποιοδήποτε άλλο αλλά μπορούσε να κάνει τα πάντα”, ανέφερε ο Γκρεγκ Σκόρζμαν, ένας απόστρατος Σμήναρχος της Αεροπορίας που ζει στο Tucson, στην Αριζόνα, όπου εκπαιδεύτηκε να πετά το F-4 τη δεκαετία του 1960 καθώς και στην αεροπορική βάση Ντειβις Μονθαμ πριν μετατεθεί στην Γερμανία και μετά στην νοτιοανατολική Ασία.
“Δεν ήταν το καλύτερο στις επιχειρήσεις αέρος-αερος άλλα τα καταφέρναμε. Μπορούσε να εκτελέσει εγγύς αεροπορική υποστήριξη (στις χερσαίες δυνάμεις). Μπορούσε να πραγματοποιήσει βομβαρδισμό. Μπορούσε να κάνει οποιοδήποτε ρόλο, συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών -μπορούσαμε να τα κάνουμε”.
Το αεροσκάφη “ήταν σκληρό και πολύ στιβαρό”, είπε ο Σκόρζμαν, ενθυμούμενος στιγμές όταν το αεροσκάφος του κατάφερνε να επιστρέψει στη βάση παρότι είχε χτυπηθεί με πυρά. “Έσωσε το τομάρι μου πολλές φορές”.
Ο Σκόρζμαν είπε ότι το μαχητικό-βομβαρδιστικό μπορούσε να χρησιμοποιήσει σύστημα καθοδήγησης ακριβείας για την καθοδήγηση βομβών στο στόχο τους. “Μπορούσαμε να τις στείλουμε στο στόμα μιας σπηλιάς”.
Αρχικά το Ναυτικό παρέλαβε τα F-4 για την αναχαίτιση των εχθρικών βομβαρδιστικών που απειλούσαν τα αμερικάνικά αεροπλανοφόρα, και τα αρχικά μοντέλα στηρίχθηκαν στους πυραύλους αέρος-αερος. Αργότερα εξοπλίστηκαν με πυροβόλα κατά τη διάρκεια του Πολέμου του Βιετνάμ για να αντιμετωπίσουν τα εχθρικά μαχητικά.
Ως αναχαιτιστικό, το F-4 δεν ήταν σπουδαίο αλλά μπορούσε να αντιμετωπίσει τα περισσότερο ευκίνητα βορειο-βιετναμέζικα μαχητικά αεροσκάφη MiG χρησιμοποιώντας τους πιο ισχυρούς κινητήρες του για να αναρριχηθεί ώστε να λάβει καλύτερη θέση ή να φύγει από μια δύσκολη θέση, είπε ο Σκόρζμαν.
Καθώς τα άλλα αεροσκάφη όπως το F-15 παραγκώνισαν το F-4 στον ρόλο του μαχητικού-βομβαρδιστικού, συνέχισε να πετά για πολλά χρόνια ως αεροσκάφος αναγνώρισης φορέας καμερών και σε εκδόσεις ηλεκτρονικού πολέμου που τύφλωναν τα εχθρικά συστήματα καθοδήγησης αντιαεροπορικών πυραύλων.
“Νομίζω ότι επιβεβαιώνει την χρησιμότητα της πλατφόρμας”, είπε ο Σκόρζμαν.
Τα υπόλοιπα 13 QF-4 στην Χόλομαν πετούν από ένα απόσπασμα μοίρας της αεροπορικής βάσης Τινταλ που εδρεύει στην Φλόριντα και δεκάδες από τα αεροσκάφη στόχους έχουν καταρριφθεί είτε πάνω από το Πεδίο Πυραυλικών Δοκιμών Γουαϊτ Σαντς κοντά στην Χολομαν ή πάνω από τον Κόλπο του Μεξικού.
Η μοίρα της Τινταλ πετά ήδη με τα F-16 ως εναέριους στόχους, και το απόσπασμα στην Χολομαν παραλαμβάνει αυτήν την εβδομάδα τις πρώτες εκδόσεις των ιπτάμενων στόχων F-16.
ΠΗΓΗ
http://www.proelasi.org/2016/12/21/%CE%B7%CF%80%CE%B1-%CF%84%CE%B1-f-4-phantom-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CF%83%CF%8D%CF%81%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%87%CF%81%CE%B7%CF%83%CE%B9%CE%BC%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%BF/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου