Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016

O πύραυλος IRIS-T (εξοπλίζει και τα ελληνικά F16 block 52+) σε νέο ρόλο

Έγινε γνωστό ότι η λειτουργικότητα του πυραύλου αέρος-αέρος μικρού βεληνεκούς IRIS-T επεκτάθηκε με την προσθήκη ικανότητας κρούσης στόχων εδάφους,όπως σκάφη,πλοία,μικρά κτίρια και οχήματα.

Έτσι,μετά και την ενσωμάτωση του IRIS-T σαν βλήμα εδάφους – αέρος στο αντιεροπορικό σύστημα IRIS-SL αποδεσμεύτηκε και η ικανότητα κρούσης αέρος - εδάφους ύστερα από δοκιμαστική εκτόξευση κατά στόχου εδάφους από Νορβηγικό F16 τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Στο πλαίσιο της  πλήρους ολοκλήρωσης στα αεροσκάφη,ο IRIS-T υποστηρίζει ολοκλήρωση με διάφορα συστήματα αισθητήρων και ραντάρ όπως με συστήματα σκοπευτικών επί  κάσκας (HMCS). IRIS-T είναι σε υπηρεσία πολλών χωρών,εξοπλισμένων με μαχητικά F16,F18,Gripen,Tornado και Typhoon.Στην Ελληνική πολεμική αεροπορία εξοπλίζει τα F16 block 52 + και σε συνδυασμό με το HMCSδίνει την δυνατότητα στους Έλληνες πιλότους να επιτύχουν εγκλωβισμό και κατάρριψη εχθρικών στόχων που πετούν με γωνιακή απόκλιση 90 (τουλάχιστον) μοιρών από την πορεία του αεροσκάφους,χάρη στο σύστημα κατευθυνόμενης ώσης (TVC) των συνδεδεμένων αεροδυναμικών επιφανειών στην ουρά του βλήματος.

Δεδομένου της εθνικής συμμετοχής με 8.5% στο πολυεθνικό πρόγραμμα του IRIS-T θα ήταν ευχής έργο η ΠΑ να κινηθεί γρήγορα για την αναβάθμιση των υφιστάμενων βλημάτων και με την δυνατότητα αέρος-εδάφους.
ΠΗΓΗ
http://defencenews.gr/asfaleia/diethnis-asfaleia/4885-o-pyravlos-iris-t-eksoplizei-kai-ta-ellinika-f16-block52-se-neo-rolo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου