Παρασκευή, 10 Μαρτίου 2017

Ιράν: Το “αόρατο” αεροσκάφος Qaher F-313 είναι στο τελικό στάδιο παραγωγής

Θυμάστε το ιρανικό “αόρατο” αεροσκάφος που αποκαλύφθηκε το 2013 και έμοιαζε με ψεύτικο; Λοιπόν, σύμφωνα με την Τεχεράνη, είναι στα τελικά στάδια της παραγωγής.
Λίγο παραπάνω από τέσσερα χρόνια, το Ιράν αποκάλυψε το “αόρατο” μαχητικό αεροσκάφος Qaher F-313 “ένα από τα πιο εξελιγμένα μαχητικά σε όλον τον κόσμο” σύμφωνα με την Τεχεράνη.
Ακόμα και αν τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν άρθρα που περιέγραφαν το κύρια χαρακτηριστικά του αεροσκάφους, βασιζόμενοι στις πρώτες εικόνες που αποδεσμεύτηκαν την 2α Φεβρουάριου 2013, εξηγούμε οτι το Qaher ήταν απλά ένα ομοίωμα που δεν πρόκειται να πετάξει ποτέ εκτός αν τροποποιηθεί και βελτιωθεί εκτενώς.
Στην πραγματικότητα, το πιλοτήριο έδειχνε πολύ απλό για ένα σύγχρονο αεροσκάφος, οι αεραγωγοί ήταν πολύ μικροί, το τμήμα του κινητήρα υπολειπόταν οποιουδήποτε τύπου ακροφύσιου (το οποίο σημαίνει ότι ο κινητήρας, με ή χωρίς μετακαυστήρες πολύ πιθανόν να λιώσει το πίσω μέρος του αεροσκάφους), και εν πάση περιπτώσει, το αεροσκάφος ήταν εξαιρετικά μικρό. Κάποιοι από τους αναγνώστες μας ίσως να θυμούνται μια φωτογραφία ενός Ιρανού πιλότου να κάθεται μέσα σε ένα πιλοτήριο όπου δεν χωρούσε ένας άνθρωπος κανονικού μεγέθους.

F-313
Έκτοτε, σχεδόν τίποτα σχετικό με το εν λόγω αεροσκάφος δεν έχει προκύψει, εκτός από μια μοναδική λήψη που φέρεται να δείχνει το Qaher να μετακινείται ώστε να προετοιμαστεί για δοκιμές τροχοδρόμησης.
Μέχρι την 5η Μαρτίου 2017, οταν ο υπουργός Άμυνας του Ιράν, στρατηγός Χουσεΐν Ντεχκάν, ισχυρίστηκε οτι οι εργασίες πάνω στο εγχώριο αεροσκάφος αποφυγής εντοπισμού απο τα ραντάρ έχουν ολοκληρωθεί και πλέον το Qaher είναι έτοιμο προς δοκιμή, όπως δημοσιοποιήθηκε απο το ιρανικό ημικρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Fars News.
Έχουμε εξηγήσει εκτενώς οι το ιπτάμενο αεροσκάφος που εμφανίστηκε σε βίντεο που αποδεσμεύθηκε το 2013 είναι ένα τηλεχειριζόμενο μοντέλο και οτι κάποιοι ιρανοί αναγνώστες μας μάς είχαν πει ότι αυτό που παρουσιάστηκε πριν από 4 χρόνια δεν προοριζόταν να γίνει ένα πραγματικό αεροσκάφος αλλά ένα μη επανδρωμένο εναέριο όχημα (UAV).
Αξιοσημείωτο είναι ότι εν αντιθέσει με όλα αυτά που ειπώθηκαν όταν (κατά κάποιο τρόπο) εμφανίστηκε το εγχώριο F-313, το Fars News σήμερα είναι λιγάκι πιο προσεκτικό: “Το Qaher είναι ένα αεροσκάφος υποστήριξης για μικρές αποστάσεις και είναι ένα ελαφρύ μαχητικό αεροσκάφος που χρησιμοποιείται για στρατιωτικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Κάποιοι αμυντικοί αναλυτές δήλωσαν οτι το Qaher είναι ένα αεροσκάφος πέμπτης γενιάς”.
Επανδρωμένο ή μη επανδρωμένο, για ό,τι έχουμε δεί ως στιγμής, το Qaher πολύ δύσκολα θα απογειωθεί. Ωστόσο, οι Ιρανοί μηχανικοί έχουν ήδη αποδείξει οτι διαθέτουν την ικανότητα να πραγματοποιήσουν εντυπωσιακές εργασίες: Για παράδειγμα, η Πολεμική Αεροπορία της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν (IRIAF) παραμένει ο μοναδικός χρήσης του Tomcat, ενός τύπου αναχαιτιστικού που η Τεχεράνη μπορεί και διατηρεί αξιόπλοο και, κατά τη διάρκεια των ετών, με κάποιο τρόπο το ενίσχυσε με κάποιες εγχώριες αναβαθμίσεις στα ηλεκτρονικά πτήσης και όπλα πάρα το εμπάργκο που επιβλήθηκε μετά την επανάσταση του 1979. Επιπλέον, το Ιράν μπόρεσε να κατασκευάσει και εξάγει με επιτυχία αρκετά UAV, κάποια απο αυτά έχουν χρησιμοποιηθεί ευρέως στις μάχες πάνω απο την Συρία, κάποια εξ αυτών, σύμφωνα με ισχυρισμούς, βασίζονται στα αμερικανικά αιχμαλωτισμένα UAV.
Οπότε ας περιμένουμε να αποκαλυφθούν μερικές νέες φωτογραφίες ή βίντεο του F-313 για να δούμε αν οι πρόσφατοι ισχυρισμοί βασίζονται σε ένα πραγματικό αεροσκάφος με πραγματικές ικανότητες ή άπλα ειναι εγχώρια προπαγάνδα.

Q-313-4
Απόδοση/Μετάφραση απο το TheAviationist.Com για την Προέλαση.
Φωτογραφίες: FARS News, “Iranian Spotters” via Pakistan Defence forum
ΠΗΓΗ
http://www.proelasi.org/2017/03/08/%CE%B9%CF%81%CE%AC%CE%BD-%CF%84%CE%BF-%CE%B1%CF%8C%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%BF-%CE%B1%CE%B5%CF%81%CE%BF%CF%83%CE%BA%CE%AC%CF%86%CE%BF%CF%82-qaher-f-313-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου