Δευτέρα 22 Μαΐου 2017

AΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: ΟΛΕΣ ΟΙ ΤΡΕΧΟΥΣΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΩΝ ΝΗ90


Τον παρόν χρονικό διάστημα ολοκληρώνεται η παράδοση του πρώτου από τα τέσσερα Ε/Π Ειδικών επιχειρήσεων που προβλέπονται στην σχετική προμήθεια και ακολουθεί εντός του Ιουνίου η παράδοση μιας επιπρόσθετης συλλογής Ειδικών Αποστολών συνάμα με το 13ο ελικόπτερο. Ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι πτήσεις αποδοχής για το δωδέκατο ελικόπτερο. Στο ελικόπτερο δεν υπήρξε η παραμικρή τεχνική ατέλεια. Επιπλέον, στις 21 Ιουνίου αναμένεται να καταφτάσει και το 13ο ελικόπτερο ενώ τον Οκτώβριο του 2017 έρχεται και το 14ο. Οι παραδόσεις των προαναφερθέντων ελικοπτέρων ρυθμίζονται με την 5η τροποποίηση της σύμβασης. 

Αξίζει να επισημάνουμε μερικά από τα χαρακτηριστικά αυτής της διαμόρφωσης προκειμένου ο αναγνώστης αφενός μεν να καταλάβει τις δυνατότητες του και κυρίως πόσα από τα ατυχήματα των τελευταίων ετών θα μπορούσαν να αποφευχθούν εάν όλα τα Ε/Π μας ήταν εφοδιασμένα με σχετικά συστήματα. 

Το Ε/Π ΝΗ90 σε διαμόρφωση Ειδικών Αποστολών (SOH)είναι ένα Μεταφορικό Ε/Π (ΤΤΗ), το οποίο όμως φέρει εγκατεστημένα ένα αριθμό ειδικών συσκευών. Για ευνόητους λόγους αναφέρουμε ενδεικτικά μόνο κάποια από αυτά:
  1. Σύνθετο σύστημα νυχτερινής όρασης και πτήσης που αποτελείται από FLIR και ενσωματωμένες Διόπτρες Νυχτερινής Όρασης-Πτήσης (Night vision goggles) τελευταίας γενιάς
  2. Ραντάρ καιρού
  3. Ολοκληρωμένο σύστημα προειδοποίησης (οπτικό και ηχητικό) προσέγγισης εμποδίων , προκειμένου να αποφευχθεί πρόσκρουση
  4. Under Water Location Beacon για τον άμεσο εντοπισμό του Ε/Π σε περίπτωση πτώσης του Ε/Π στην θάλασσα
  5. Personal Locator System για τον άμεσο εντοπισμό τόσο του Ε/Π όσο και του πληρώματος σε περίπτωση ατυχήματος
  6. Βαρούλκο Διασώσεως
  7. Θωράκιση
Δυστυχώς, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για ολοκληρωμένη σουίτα αυτοπροστασίας και ηλεκτρονικού πολέμου. Πρέπει να σημειώσουμε ότι η Ελληνική πλευρά κατά την διάρκεια της διαπραγμάτευσης της σχετικής σύμβασης είχε την πρόνοια να περιλάβει τις εξής προβλέψεις:
  1. και τα είκοσι ελικόπτερα της σύμβασης να έχουν όλη την απαραίτητη υποδομή εγκατάστασης όλων των προαναφερθέντων συστημάτων καθώς και την συλλογή Υγειονομικού.
  2. Το σύνολο των ειδικών συσκευών που μετατρέπουν ένα Μεταφορικό Ε/Π σε Ε/Π Ειδικών αποστολών να αφαιρείται και να εγκαθίσταται σε ελάχιστο χρόνο.
Οι προβλέψεις αυτές δίνουν την δυνατότητα στην Αεροπορία Στρατού να έχει ανά πάσα στιγμή 4 Ε/Π Ειδικών Αποστολών και 4 Ε/Π σε διαμόρφωση MEDEVAC. Αυτές οι προϋποθέσεις ισχύουν μόνον όταν το ΥΠΕΘΑ και η ΓΔΑΕΕ ασχοληθούν σοβαρά με την υποστήριξη των υπόψη Ε/Π και την υπογραφή Σύμβασης Εν συνεχεία Υποστήριξης. Μία αδήριτη ανάγκη που δεν αφορά μόνο τα υπόψη Ε/Π αλλά όλα τα Ε/Π των Ενόπλων δυνάμεων, η διαθεσιμότητα των ΝΗ-90 σύμφωνα με τις δηλώσεις του πλέον αρμοδίου, του ΥΕΘΑ, κατά την συζήτηση του προϋπολογισμού τον Δεκ 2016 ήταν η πλέον χαμηλότερη σε σχέση με όλα τα άλλα οπλικά συστήματα.
Εντός του καλοκαιριού αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ κατασκευάστριας εταιρίας και ελληνικής πλευράς αναφορικά με την 6η τροποποίηση της σύμβασης ώστε να ρυθμιστεί το χρονοδιάγραμμα παραδόσεων των υπολοίπων 6 ελικόπτερων με γνώμονα την αρχική σύμβαση και η αποπληρωμή του υπόλοιποιου ποσού ύψους 120 εκατομμυρίων ευρώ. Από τα υπόλοιπα 6 ελικόπτερα, τα 3 βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο κατασκευής ενώ τα τελευταία 3 δεν έχουν κατασκευαστεί. Ένα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι αντί της παραλαβής 20 ελικοπτέρων να παραληφθούν τα 17 και τα χρήματα για υπόλοιπα 3 να μετατραπούν σε FOS. Οι παραδόσεις των ελικοπτέρων αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί το 2019. 
ΠΗΓΗ
https://www.thinknews.gr/defence/apoklistiko-oles-trechouses-exelixis-sto-thema-ton-elikopteron-ni90/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου