Δευτέρα 15 Μαΐου 2017

Αποκλειστικό: Προοπτική πώλησης των Κυπριακών επιθετικών ελικοπτέρων Mi-35PM



Γράφτηκε από τον/την gnikitas
Σε έντονο επίπεδο διεξάγονται διαβουλεύσεις μεταξύ Κυπριακής και Ρωσικής πλευράς αναφορικά με την πιθανή προοπτική πώλησης των επιθετικών ελικοπτέρων Mi-35PM.


Η προβληματική τεχνική υποστήριξη των ελικοπτέρων Mi-35PM της 450ης Μοίρας Ελικοπτέρων που εδρεύει στη στρατιωτική βάση της Πάφου και κατ' επέκταση οι χαμηλές διαθεσιμότητες αυτών αποτελούν πονοκέφαλο για το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς και το Κυπριακό Υπουργείο Άμυνας κατ' επέκταση. Μολονότι, τα Κυπριακά ελικόπτερα διαθέτουν πολύ καλές επιδόσεις μεταφοράς οπλικού φορτίου συμβάλλοντας καθοριστικά στον αντιαρματικό αγώνα της Εθνικής Φρουράς η κυπριακή πολιτική και στρατιωτική ηγεσία εξετάσει τη προοπτική πώλησης αυτών και την αντικατάσταση με νέου τύπου. Κύρια αιτία είναι η ελλιπής τεχνική υποστήριξη. Η Ρωσική πλευρά έχει αποδειχθεί προβληματική στην τεχνική υποστήριξη πολλών συστημάτων τόσο σε ελληνικό όσο και κυπριακό επίπεδο. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των ελληνικών αερόστρωμνων ZUBR με οριακές διαθεσιμότητες, των αντιαεροπορικών συστημάτων S-300 PMU1 κοκ. Η Ρωσική πλευρά και ειδικότερα η κατασκευάστρια εταιρεία επιδεικνύει χαρακτηριστικές χρονικές καθυστερήσεις στη συντήρηση των Mi-35PM.


Στις αρχές του 2014 έλαβε χώρα η πολυπόθητη σύμβαση τεχνικής υποστήριξης των ελικοπτέρων Mi-35PM. Τον Ιανουάριο του 2014 η επιτροπή Άμυνας του Κυπριακού κοινοβουλίου υπέγραψε τις σχετικές επιστολές προς το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Άμυνας προκειμένου να αποδεσμευτούν τα €28 εκατ. και να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία συντήρησης των 11 ελικοπτέρων. Σημειώνεται, ότι η Εθνική Φρουρά είχε προμηθευτεί 12 επιθετικά ελικόπτερα Mi-35PM πλην όμως, στις 5 Ιουλίου του 2006 κατέπεσε ένα. Τα τελευταία δεδομένα σχετίζονται με την προοπτική πώλησης των ελικοπτέρων σε κάποια χώρα με την οποία η Ρωσία διατηρεί στενές διπλωματικές και αμυντικές σχέσεις. Χρήστες του συγκεκριμένου τύπου ελικοπτέρου είναι η Ρωσία, η Βενεζουέλα, η Βραζιλία και το Αζερμπαϊτσάν. Δυνητικά και άλλες χώρες θα ήταν πρόθυμες να αγοράσουν τα Κυπριακά Mi-35PM όμως η Ρωσία είναι αυτή που διατηρεί το δικαίωμα της έγκρισης πώλησης των ελικοπτέρων προς τον νέο χρήστη.


Το τελευταίο χρονικό διάστημα έπεσε στο τραπέζι η πρόταση τα ελικόπτερα να δοθούν στη Συρία ένα κράτος με το οποίο η Ρωσία διατηρεί ειδική σχέση, η δε στήριξη της στον Άσσαντ είναι δεδομένη. Οι επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού κράτους από τον Συριακό στρατό θα είχαν έναν καλό "σύμμαχο" και υποστηρικτή τα Mi-35PM. Μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση. Εξετάζονται σενάρια και επιλογές. Σε κάθε περίπτωση η θέση του ΓΕΕΦ είναι πως η Εθνική Φρουρά έχει κατεπείγουσα ανάγκη για επιθετικά ελικόπτερα. Οπότε ως σενάριο εξετάζεται η πώληση των Ρωσικών Mi-35PM και η προμήθεια αντίστοιχου αριθμού ευρωπαϊκών επιθετικών ελικοπτέρων. Ως κυρίαρχη επιλογή προκύπτει να είναι το Tiger.


Μέχρι στιγμής από τα 11 ελικόπτερα έχουν ολοκληρωθεί οι προβλεπόμενες εργασίες συντήρησης για τα 4. Χαρακτηριστικό γνώρισμα των 4 που συντηρήθηκαν στη Ρωσία από την κατασκευάστρια εταιρεία είναι η νέου τύπου παραλλαγή. Μόνιμες χρονοτριβές καθυστερούν και τα υπόλοιπα με τις παραλαβές των υπολοίπων να καθυστερούν δραματικά και τα χρονοδιαγράμματα παράδοσης διαρκώς να τροποποιούνται. Πάντως, μια ακόμα επιχειρησιακή ικανότητα των ελικοπτέρων είναι η μεταφορά οκταμελούς ομάδας και κατά συνέπεια η διένεργεια ειδικών επιχειρήσεων. 

Λέτε ο Πάνος Καμμένος που ήθελε να πουλήσει τα ελληνικά ΝΗ90 να κόλλησε την ασθένεια και στο Κυπριακό Υπουργείο Άμυνας;
ΠΗΓΗ

http://defencenews.gr/amina/5582-apokleistiko-prooptiki-polisis-ton-kypriakon-epithetikon-elikopteron-mi-35pm

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου