Δευτέρα 19 Ιουνίου 2017

ΚΑΤΑΡΡΙΨΗ ΣΥΡΙΑΚΟΥ SU-22 ΑΠΟ F/A-18E: ΟΛΕΣ ΟΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ



Η κατάρριψη του Su-22 Fitter της συριακής Αεροπορίας από ένα F/A-18E Super Hornet του αμερικανικού Ναυτικού, αποτέλεσε μια καθοριστική εξέλιξη στην πορεία του συριακού εμφυλίου πολέμου. Η Ουάσιγκτον έστειλε ένα «σαφές και καθαρό μήνυμα» ότι ο εναέριος χώρος στην περιοχή, βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Συμμαχίας και όχι από τις συριακές δυνάμεις που είναι πιστές στον Άσσαντ.

Το περιστατικό σημειώθηκε στις 16:30 το απόγευμα της Κυριακής, όταν μονοθέσιο μαχητικό F/A-18E Super Hornet που είχε απονηωθεί μαζί με άλλα μαχητικά κρούσης από το αεροπλανοφόρο USS George Bush (CVN-77) στην Αν. Μεσόγειο, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Inherent Resolve» διατάχτηκε σε κάποια φάση της αποστολής του, να καταδιώξει εχθρικό εναέριο στόχο.



ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΠΟΥ ΟΔΗΓΗΣΕ ΣΤΗΝ ΕΜΠΛΟΚΗ

Προηγουμένως το συριακό Su-22 το οποίο χρησιμοποιείται εκτεταμένα σε ρόλο κρούσης από τη συριακή Αεροπορία, προχώρησε σε βομβαρδισμό «χερσαίων δυνάμεων» στην περιοχή Ja-Din, κοντά στην πόλη Ράκκα. Ειδικότερα αναφέρεται ότι προηγήθηκε προσβολή συριακών δημοκρατικών δυνάμεων (Syrian Democratic Forces-SDF) οι οποίες μάχονται υπό την καθοδήγηση αμερικανικών Ειδικών Δυνάμεων με πρόκληση απωλειών προτού αυτό καταρριφθεί από το αμερικανικό μαχητικό.

Στην περιοχή είχε εξαπολυθεί ήδη επίθεση από συριακές κυβερνητικές δυνάμεις σε θέσεις αντικαθεστωτικών δυνάμεων του SFD με πρόκληση απωλειών. Όμως η επέλαση των κυβερνητικών δυνάμεων ανακόπηκε από επανελειμένες διελεύσεις αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών, τα οποία πέταξαν σε πολύ χαμηλό ύψος με μεγάλη ταχύτητα και χρήση μετάκαυσης. Ως αποτέλεσμα οι δύο αντιμαχόμενες παρατάξεις διέκοψαν την εμπλοκή και έλαβαν θέσεις σε απόσταση μεταξύ τους

Η προσπάθεια να επιτευχθεί παύση πυρός έγινε μέσω «ασφαλών επικοινωνιών», μεταξύ «μη διευκρινισμένων συμμαχικών δυνάμεων» με ρωσικές μονάδες που δρουν στο πλευρό των στρατευμάτων που είναι πιστά στο καθεστώς Άσσαντ. Κάτι που τελικώς δεν επετεύχθη οπότε και έκανε την εμφάνιση του ένα συριακό Su-22 το οποίο βομβάρδισε τις θέσεις των αντικαθεστωτικών δυνάμεων.



ΣΕ ΠΟΙΑ ΜΟΙΡΑ ΑΝΗΚΕ ΤΟ SUPER HORNET;

Ακόμη δεν έχουν γίνει γνωστές οι λεπτομέρειες τις εμπλοκής πάντως εφόσον η κατάρριψη έγινε από F/A-18E Super Hornet τότε πρόκειται για μαχητικό πού ανήκει είτε στη Μοίρα VFA-31 Tοmcatters ή στην VFA-87 Golden Warriors οι οποίες αποτελούν τμήμα της πτέρυγας αεροπλανοφόρου Carrier Air Wing 8 .

Η κατάρριψη πιθανότατα έγινε με χρήση βλήματος ΑΙΜ-120 AMRAAM σε συνεργασία με αεροσκάφος εναέριας επιτήρησης E-2C Hawkeye που επιχειρεί επίσης από το ίδιο αεροπλανοφόρο και παρέχει εικόνα τακτικής κατάστασης για ολόκληρη την περιοχή επιχειρήσεων.
Σε κάθε περίπτωση η μάχη ήταν αμφίρροπη καθώς το Su-22 είναι πεπαλαιωμένο μαχητικό σοβιετικής κατασκευής χωρίς καμία δυνατότητα εντοπισμού επερχόμενης απειλής για αυτοάμυνα. Επιπλέον η πλήρης ανυπαρξία αντιαεροπορικής άμυνας ή παρουσία ικανών συριακών μαχητικών (τα οποία θα μπορούσαν να προσφέρουν την απαραίτητη κάλυψη) κατέστησαν το Fitter έναν εύκολο στόχο που δεν είχε καμία ελπίδα απέναντι στο υπερσύγχρονο Super Hornet του αμερικάνικου Ναυτικού.  

ΠΡΩΤΗ ΝΙΚΗ ΤΟΥ USN ΕΠΕΙΤΑ ΑΠΟ 28 ΧΡΟΝΙΑ

Πρόκειται για την πρώτη κατάρριψη από μαχητικό F/A-18E Super Hornet και την πρώτη εναέρια νίκη μαχητικού των ΗΠΑ από το Φεβρουάριο του 2008, ενώ η τελευταία καταγεγραμμένη κατάρριψη εχθρικού μαχητικού ανάγεται παλαιότερα στο 1999 όταν στο πλαίσιο της επιχείρησης «Allied Force» ένα F-16C Fighting Falcon της αμερικανικής Αεροπορίας κατέρριψε ένα σερβικό MiG-29 Fulcrum.
Σε ότι αφορά το αμερικανικό Ναυτικό η κατάρριψη αυτή είναι η πρώτη που σημειώνεται έπειτα από 28 χρόνια όταν στις 17 Ιανουαρίου 1991, δύο μαχητικά F/A-18C της VFA-81 Sunliners που εξορμούσαν από το αεροπλανοφόρο USS Saratoga (CV-60), κατέρριψαν 2 ιρακινά μαχητικά MiG-21 Feshbeed ενώ ήταν έμφορτα με βόμβες καθοδόν για αποστολή κρούσης στο πλαίσιο της επιχείρησης Desert Storm.
Τέλος υπενθυμίζεται ότι στις 8 Ιουνίου αμερικανικό μαχητικό F-15C Eagle κατέρριψε ένα μη επανδρωμένο εξοπλισμένο UAV τύπου Sharhed-129 ιρανικής κατασκευής το οποίο επίσης προσπάθησε να πλήξει από αέρος θέσεις αντικαθεστωτικών μαχητών που υποστηρίζονται από αμερικανικές δυνάμεις στη Συρία.
ΠΗΓΗ
https://www.thinknews.gr/defence/leptomeries-gia-tin-katarripsi-syriakou-su-22-apo-fa-18e-tou-usn/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου