Πέμπτη 13 Ιουλίου 2017

F-4 "BLACK BUNNY": ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΟ MACH 1 (VIDEO)


To F-4J Phantom με το παρατσούκλι «Black Bunny» ήταν ένα από τα πλέον διάσημα Phantom στο κόσμο, το οποίο πετούσε με την Μοίρα αξιολόγησης VX4 του αμερικανικού Ναυτικού USN από τη δεκαετία του ΄70 έως και τα μέσα της δεκαετίας του΄80.
Μαζί με το ελληνικό RF-4E της 348ΜΤΑ,
ένα αμερικανικό RF-4 των Πεζοναυτών (USMC)
ένα ιαπωνικό F-4ΕJ
και ένα γερμανικό F-4F της  Jagdgeschwarder 73,
αποτελούν τα μοναδικά Phantom που βάφτηκαν σε μαύρο χρώμα, αναδεικνύοντας με τον καλύτερο τρόπο τις κομψές γραμμές του Phantom. Για πολλούς αυτά τα Phantom ήταν και τα ποιο εντυπωσιακά που εμφανίστηκαν ποτέ σε υπηρεσία σε ολόκληρο το κόσμο!
Το διάσημο Black Bunny sn “155539” εμφανίστηκε για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 1982 στον αεροναύσταθμο NAS Point Mugu στην Καλιφόρνια. Η μοίρα VX4 ήταν υπεύθυνη για πτήσεις δοκιμών και αξιολόγησης συστημάτων στα οποία συμπεριλαμβάνονταν ραντάρ Ντόπλερ, συστήματα ναυτηλίας και μέτρησης αποστάσεων, οπλικά συστήματα  καθώς και πειραματικές βαφές αεροσκαφών, με σκοπό την επίτευξή χαμηλής παρατηρισιμότητας  (low visibility) στο ορατό φάσμα.
Ο λόγος αυτός ήταν και η εξήγηση για την εμφάνιση του συγκεκριμένου F-4J με μια κατάμαυρη βαφή Gloss η οποία δοκιμάστηκε σε μια προσπάθεια να διαπιστωθεί κατά πόσον είναι αποτελεσματική σε νυχτερινές  αποστολές κρούσης.
Σύμφωνα με ένα μέλος της ομάδας που ανέλαβαν τη βαφή του «Black Bunny», η έμπνευση  για το χαρακτηριστικό διάκοσμο με το λευκό κουνέλι, προέκυψε μετά την εμφάνιση εκείνη την εποχή ενός DC-9, το οποίο ήταν επίσης βαμμένο μαύρο και ανήκε στον γνωστό ιδιοκτήτη του περιοδικού playboy Hugh Hefner!
Έτσι η «αναπαραγωγή» του έγινε και στο Phantom του USN αφού ο αρχικός εμπνευστής της ιδέας δεν είχε καμία αντίρρηση. Φυσικά το αεροσκάφος αυτό μαζί με ένα F-4S «158358» που επίσης βάφτηκε με τα ίδια χρώματα και διακριτικά είναι εδώ και δεκαετίες
 Στο συγκεκριμένο βίντεο καταγράφεται η θεαματική απογείωση του «Black Bunny» με πλήρη μετάκαυση ενώ ακολουθεί μια  διέλευση με υψηλή υπό-ηχητική ταχύτητα σχεδόν στο όριο του Mach 1.  Αυτό που προκαλεί εντύπωση, είναι ο κώνος συμπιεσμένου αέρα γύρω από το μαχητικό που προκαλείται από συμπίεση της υγρασίας που σχηματίζεται στις πτέρυγες και στην άτρακτο.

ΠΗΓΗ
https://www.thinknews.gr/defence/f-4-black-bunny-ligo-prin-mach-1-video/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου