Τρίτη 25 Ιουλίου 2017

MIRAGE 2000: ΣΤΟΧΟΣ Η ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΟΛΟΥ ΤΗΣ Π.Α. (PHOTOS)


Τις προσπάθειες βελτίωσης του ζητήματος που έχει προκύψει εδώ και αρκετό καιρό με τις διαθεσιμότητες εναέριων μέσων της ΠΑ ανέδειξε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας  Πάνος Καμμένος.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε σε αποκλειστική συνέντευξη στο Think News, ο κ Καμμένος  διαβεβαίωσε ότι οι διαθεσιμότητες της Πολεμικής Αεροπορίας παρά τα προβλήματα παραμένουν από τις υψηλότερες στην Ευρώπη ενώ ανέδειξε τη στενή σχέση της Ελλάδος με τη Γαλλία, η οποία στήριξε την Ελλάδα στη κρίση ενώ  υπάρχουν κοινά συμφέροντα στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου.
Η προσπάθεια την περίοδο που διανύουμε εστιάζεται σύμφωνα με τον ΥΕΘΑ στην εξεύρεση λύσης από κοινού με το Παρίσι σε ότι αφορά θέματα τεχνικής υποστήριξης αλλά και επαναπιστοποίησης οπλικών συστημάτων όπως οι Exocet, με δεδομένο το υψηλό κόστος που συνεπάγονται οι εργασίες αυτές εφόσον θα υλοποιηθούν με την άμεση συνδρομή της γαλλικής αμυντικής βιομηχανίας.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ Καμμένος: “Οι διαθεσιμότητες μας είναι καλύτερες από όλες τις χώρες του ΝΑΤΟ. Σας το λέω αυτό διότι προσφάτως έχω ζητήσει καθημερινώς σε σύγκριση με τις άλλες συμμαχικές δυνάμεις. Στα Mirage 2000 είναι αλήθεια ότι δεν υπήρχε Follow On Support (FOS) εδώ και χρόνια. Βρίσκονται όμως σε καλύτερη φάση καθώς έχουν ξεπεράσει προβλήματα του παρελθόντος. Προχωράμε”!
“Τα γαλλικά μέσα είναι όμως πάρα πολύ ακριβά.. Να σας δώσω ένα παράδειγμα. Ένας γαλλικός πύραυλος, για την ανανέωση του μηχανισμού του  κοστίζει 1,5 εκ ευρώ. Ένας αντίστοιχος αμερικανικός πύραυλος χρειάζεται μονάχα 200.000 ευρώ. Ζήτησα λοιπόν από τη γαλλίδα ομόλογο μου να κάνω μια συνάντηση και να δούμε την δυνατότητα υπογραφής μιας διακρατικής συμφωνίας με τη Γαλλία, ώστε να μειωθεί το κόστος των γαλλικών προϊόντων. Γιατί η Γαλλία είναι μια χώρα που μας στήριξε στην κρίση και μας στήριξε και με το παραπάνω μαζί με τις ΗΠΑ. Έβαλε η Γαλλία το στήθος της μπροστά και ο πρόεδρος Ολάντ και βεβαίως έχουμε κοινά συμφέροντα στη Μεσόγειο. Πιστεύω λοιπόν ότι εκεί χρειάζεται μια αναδιαπραγμάτευση του συνολικού πακέτου”.
 O υπουργός Εθνικής Άμυνας όμως θέλησε να επεκταθεί και σε ότι αφορά το σύνολο του στόλου των Mirage 2000 της ΠΑ ο οποίος όπως ανέφερε θα πρέπει να ενισχυθεί! Η αναγκαιότητα αυτή προκύπτει από επιχειρησιακά πλεονεκτήματα που προσφέρουν σε σχέση με την δεδομένη απειλή αλλά και από το γεγονός ότι δίνεται η δυνατότητα επέμβασης στους πηγαίους κωδικούς, με αποτέλεσμα να επιτυγχάνεται μέσω επαναπρογραμματισμού, η ενσωμάτωση νέων δεδομένων στη βιβλιοθήκη απειλών του συστήματος αυτοπροστασίας.
«Mirage χρειαζόμαστε κι άλλα. Και κάνουμε μια κουβέντα αυτήν τη στιγμή, μήπως μπορέσουμε με ανταλλαγή προϊόντων,  εξοπλιστικών προϊόντων που εμείς δεν έχουμε τόσο μεγάλη ανάγκη, να μπορέσουμε να αποκτήσουμε νέα αεροπλάνα από άλλες χώρες, ώστε να αναπτύξουμε το στόλο των Mirage της ΠΑ. Το Mirage 2000 έχει άλλη χρήση από το F-16 και αντιλαμβανόμαστε και τους λόγους. Παράλληλα πολύ σημαντικό είναι ότι οι πηγαίοι κωδικοί είναι ελεύθεροι. Αυτό είναι βασικό» :τόνισε ο κ Καμμένος.  
Τέλος σε ότι αφορά τις διαθεσιμποτητες του στόλου μεταγωγικών της ΠΑ ο οποίος είχε επίσης ταλαιπωρηθεί συσσωρευτικά την τελευταία 5ετία, ο ΥΕΘΑ ανέφερε ότι διεξάγονται συζητήσεις σε επίπεδο υπουργείου Άμυνας με τις κατασκευάστριες εταιρίες ώστε όλα όσα αφορούν αυτόν τον κρίσιμο τομέα να διορθωθούν.
«Ήδη με τα C-27J προχωράμε σε μια υπογραφή της συμφωνίας για το FOS, τα C-130 αρχίζουν και παραδίδονται ένα προς ένα».
Ευχής έργο θα είναι φυσικά η προσπάθεια αυτή να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν καθώς η ΠΑ στερήθηκε για πολύ καιρό σημαντικό μέρος των δυνατοτήτων της, εξαιτίας μειωμένων διαθεσιμοτήτων σε όλους τους κύριους τύπους μαχητικών, μεταγωγικών και εκπαιδευτικών αεροσκαφών, ενώ ουδείς μπορεί φυσικά να ισχυριστεί ότι τα προβλήματα έχουν ξεπεραστεί μέχρι αυτή τη στιγμή.
Το ζήτημα της διαθεσιμότητας επηρεάζει το σύνολο της ΠΑ και κάθε Μοίρα ξεχωριστά, με αποτέλεσμα ο μηχανισμός αλλά και τα διαθέσιμα μέσα να καταπονούνται σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό, στην προσπάθεια τους ώστε να ανταποκριθούν στις υψηλές απαιτήσεις.
Για το λόγο αυτό οι προσπάθειες θα πρέπει να ενταθούν ώστε να αποκατασταθεί η μαχητική ισχύς απέναντι σε μια διαρκώς διογκούμενη απειλή, την οποία οι χειριστές της ΠΑ είναι δυστυχώς αναγκασμένοι να αντιμετωπίζουν επί καθημερινής βάσης στους ουρανούς του Αιγαίου..  
ΠΗΓΗ
https://www.thinknews.gr/defence/mirage-2000-stochos-i-veltiosi-diathesimotitas-ke-i-afxisi-tou-stolou-tis-p-a-photos/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου