Τετάρτη 23 Αυγούστου 2017

ΟΙ ΗΠΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΤΗΝ 6Η ΓΕΝΙΑ ΜΑΧΗΤΙΚΩΝ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ


Και ενώ καλά – καλά το F-35 Lightning II της Lockheed Martin δεν έχει προλάβει να εισέλθει σε πλήρη παραγωγή εξοπλίζοντας τις Μοίρες μαχητικών πρώτης γραμμής της Αεροπορίας, των Πεζοναυτών και του Ναυτικού των ΗΠΑ, το Πεντάγωνο φαίνεται ότι έχει ήδη αρχίσει να επεξεργάζεται τις προδιαγραφές για το μαχητικό 6ης γενιάς που θα εξασφαλίσει την αεροπορική κυριαρχία των Ηνωμένων Πολιτειών μετά το 2030.
Στη παρούσα φάση εξετάζονται ποια θα είναι τα στοιχεία που θα ενσωματώνουν τα μαχητικά 6ηςγενιάς.
Σε ομιλία του στο Center for Strategic and Informational Studies ο Διοικητής της Air Combat Command υπογράμμισε ότι εξετάζονται τεχνολογίες που δείχνουν πολλαπλά υποσχόμενες χωρίς ακόμα η USAF να έχει κατασταλάξει σε ένα μοντέλο που προσδιορίζει επακριβώς τα χαρακτηριστικά μαχητικών 6ης γενιάς.
Τόνισε ότι δεν θα πρόκειται μονάχα για μια ριζοσπαστική δυνατότητα αλλά για συνδυασμό τεχνολογιών που θα προσφέρουν ικανότητες που χαρακτηρίζονται ως «game-changing capabilities».
Χωρίς να έχουν γίνει επίσημες ανακοινώσεις για το ποιά ακριβώς θα είναι τα στοιχεία των μαχητικών 6ης γενιάς, είναι γνωστό ότι στο μικροσκόπιο βρίσκονται αρκετές «συναρπαστικές» τεχνολογίες οι οποίες συνδυαστικά θα δώσουν νέες δυνατότητες για την επίτευξη αεροπορικής υπεροχής.
Έμφαση δίνεται στο γεγονός ότι η πιθανότητα ανάπτυξης ενός νέου μαχητικού αεροπορικής υπεροχής δεν απαλείφει την επιχειρησιακή απαίτηση για εισαγωγή σε υπηρεσία νέων τύπων από άλλες κύριες κατηγορίες αεροσκαφών καθώς η επίτευξη αεροπορικής υπεροχής απαιτεί μια οικογένεια συστημάτων συμπεριλαμβανομένου του υπό ανάπτυξη νέας γενιάς στρατηγικού βομβαρδιστικού LRS-B που έχει λάβει ήδη την ονομασία Β-21.
Το γεγονός αυτό υποδηλώνει ξεκάθαρα ότι η αμερικανική Αεροπορία (USAF) δεν μπορεί να βασιστεί μόνο σε ένα νέο εξελιγμένο τύπο μαχητικού που θα πρέπει να κάνει οτιδήποτε, οποτεδήποτε και οπουδήποτε.
Υπενθυμίζεται ότι τα μαχητικά της αποκαλούμενης 5ης γενιάς των ΗΠΑ διαφοροποιήθηκαν από προηγούμενους τύπους μαχητικών 4ης γενιάς σε ότι αφορά την ολοκληρωμένη ενσωμάτωση χαρακτηριστικών Stealth με εσωτερικά μεταφερόμενα όπλα, ανώτερη αντίληψη τακτικής κατάστασης SA με προηγμένους αισθητήρες, σύντηξη δεδομένων (Sensor Fusion) σε περιβάλλον δικτυοκεντρικών επιχειρήσεων, ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης (AESA) αλλά και επίτευξη υπερηχητικής ταχύτητας χωρίς μετάκαυση για παρατεταμένα χρονικά διαστήματα (Supercruise).
Στην κατηγορία αυτή ανήκουν τα αμερικανικά F-22A Raptor και F-35 Lightning II, το ρωσικό Sukhoi Τ-50 ΠΑΚ FΑ και τα υπό ανάπτυξη κινεζικά J-20 και J-31 ενώ διάφορα επιμέρους στοιχεία έχουν ενσωματώσει και προηγμένες εκδόσεις μαχητικών 4ης γενιάς όπως τα ευρωπαϊκά Rafale, Eurofighter Grippen αλλά και τα αμερικανικά F-15E/SE, F-16E/F Block 60 και F/A-18E/F χωρίς όπως να ενσωματώνουν εξ αρχής σχεδίαση Stealth που είναι και η τεχνολογία που ορίζει εξ αρχής τα μαχητικά 5ης γενιάς.
Έτσι λοιπόν αν και κανείς δεν είναι ακόμη σε θέση να προβεί σε εκτιμήσεις για το ποια χαρακτηριστικά θα ενσωματώνει η 6 γενιά μαχητικών, το βέβαιο είναι ότι η εξέλιξη αυτή καταδεικνύει αν μη τι άλλο την επιμονή των ΗΠΑ να διατηρήσουν την τεχνολογική υπεροχή έναντι οποιουδήποτε άλλου δυνητικού αντιπάλου, ακόμη και σε σχέση με τους συμμάχους τους.
Για το λόγο αυτό αναπτύσσουν από τώρα τις τεχνολογίες που θα τους επιτρέψουν να διατηρούν το πάνω χέρι στις αεροπορικές αναμετρήσεις μετά το 2030, απέναντι σε αντίπαλες αεροπορικές δυνάμεις εξοπλισμένες με Su-30ΜΚ, Su-35BM, T-50 ΠΑΚ FA και τα κινεζικά J-20 και J-31.
ΠΗΓΗ
https://www.thinknews.gr/defence/ipa-proetimazoun-tin-6i-genia-machitikon-aeroskafon/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου