Τρίτη 29 Αυγούστου 2017

ΓΕΣ: ΤΑ CHINOOK ΤΟΥ 4ΟΥ ΤΕΑΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΑΝ 255 ΩΡΕΣ ΠΤΗΣΗΣ ΣΕ ΑΕΡΟΠΥΡΟΣΒΕΣΗ (VIDEO)


Κρίσιμης σημασίας για την αντιμετώπιση των καταστροφικών πυρκαγιών που κατέστρεψαν εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα σε ολόκληρη την Ελλάδα, αποδείχτηκαν τα CH-47DG Chinook του 4ου Τάματος Ελικοπτέρων Αεροπορίας Στρατού με έδρα την Πάχη Μεγάρων.
Σύμφωνα  με πληροφορίες που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το ΓΕΣ, κατά τη διάρκεια του μηνός Αυγούστου 2017, ο Στρατός Ξηράς, στο πλαίσιο της κοινωνικής του προσφοράς, συνέδραμε σε επιχειρήσεις κατάσβεσης δασικών πυρκαγιών, με την εκτέλεση 95 εξόδων με ελικόπτερα CH-47D Chinook της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού (4ο ΤΕΑΣ),  για την αεροπυρόσβεση δασικών πυρκαγιών σε ολόκληρο τον Ελλαδικό Χώρο.
Τα ελικόπτερα  συμπλήρωσαν συνολικά 255 ώρες πτήσεων και εκτέλεσαν 910 ρίψεις νερού.
Αναμφίβολα ένα τεράστιο πτητικό έργο σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα που αναμφίβολα απαίτησε από το προσωπικό να λειτουργήσει με υπερβάλλον ζήλο. Τόσο στον αέρα σε επικίνδυνες πτήσεις πάνω από πυρκαγιές όσο και στο έδαφος με την συνεχή φροντίδα και ακούραστη εργασία των τεχνικών και μηχανοσυνθετών μέρα και νύχτα προκειμένου τα ελικόπτερα να είναι έτοιμα για την επόμενη αποστολή.
Τα εύσημα βεβαίως ορθά αποδίδονται στο προσωπικό της Αεροπορίας Στρατού όμως  δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τις ανεπάρκειες που έδειξε όλο το σύστημα στην κατάσβεση πυρκαγιών όσο και στην καθολική αποτυχία σε επίπεδο πρόληψης.
Φυσικά όταν ο τόπος αντιμετωπίζει φαινόμενα με καταστροφικές επιπτώσεις όπως οι δασικές πυρκαγιές δεν θα πρέπει να φειδόμεθα των διαθέσιμων μέσων προκειμένου να διασωθεί ότι μπορεί να διασωθεί.
Από την άλλη όμως αποδεικνύεται περίτρανα για μια ακόμα φορά ότι απέναντι στη καταστροφή, η μόνη απάντηση της Πολιτείας σε ότι αφορά τα εναέρια μέσα είναι ο απομειωμένος και καταπονημένος στόλος των Canadair , ο αριθμός  μερικών ενοικιαζόμενων ελικοπτέρων και φυσικά στο τέλος επιστρατεύονται τα Chinook της Αεροπορίας Στρατού..
Πανάκριβα ελικόπτερα με ειδικές ικανότητες που προορίζονται για την κάλυψη εξειδικευμένων  αποστολών των Ενόπλων Δυνάμεων. Όμως η ανάληψη του ρόλου αεροπυρόσβεσης με κάδο – είναι μεν στις δυνατότητες τους αλλά – αποτελεί «επιπλέον» καθήκον που προστέθηκε χωρίς ο τύπος να είναι ειδικά σχεδιασμένος για αυτό το ρόλο ούτε φυσικά να υπερέχει σε αυτόν.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ

Η συμβολή των Chinook είναι σημαντική αλλά με καθαρά τεχνικά-οικονομικά κριτήρια είναι μη ενδεδειγμένη εφόσον το έργο είναι αντιστρόφως ανάλογο με τη φθορά και το κόστος συντήρισης που «θα λείψει» από εκεί που πραγματικά χρειάζονται και πρέπει να συνδράμουν αυτά τα ελικόπτερα. Σε αποστολές για εκπαίδευση και συνδρομή σε ασκήσεις -επιχειρήσεις των Ε.Δ
Για μια ακόμη φορά προκύπτει το αυτονόητο συμπέρασμα. Για την αποτελεσματική αντιμετώπιση πυρκαγιών απαιτούνται εξειδικευμένα εναέρια μέσα με ικανές επιδόσεις στην μορφή πυροσβεστικών αεροσκαφών , τα οποία θα πρέπει να επιχειρούν από επίσης εξειδικευμένο φορέα αεροπυρόσβεσης.
Η έλειψη κονδυλίων πρέπει να πάψει να αποτελεί δικαιολογία για την επιστράτευση τύπων με άλλο ρόλο όπως τα Chinook γιατι πολύ απλά, στο τέλος όσα πληρώνει το κράτος ανά ώρα πτήσης και η συντήριση τους (μαζί με τα υπερκοστολογημένα ενοικιαζόμενα πυροσβεστικά ελικόπτερα) θα ήταν αρκετά για να καλύψουν τουλάχιστον τις ανάγκες  συντήρισης του στόλου των Canadair. Και σε όλα αυτά φυσικά δεν υπολογίζουμε το παράγοντα ηλικίας του στόλου των CL-215.
Δυστυχώς όμως ουδέποτε ακούσαμε την πρόθεση ίδρυσης ενός τέτοιου φορέα από επίσημα χείλη που θα μπορούσε φυσικά να χρηματοδοτηθεί – εν μέρει – και από κονδύλια της Ε.Ε ως φορέας πολιτικής προστασίας.
Οι δήλώσεις εξαντλούνται μόνο πρόσκαιρα πάνω στα καμμένα που αφήνουν πίσω τους οι πυρκαγιές με ανυπολογιστη περιβαντολλογικη καταστροφή για το τόπο. Τις συνέπειες δυστυχώς θα τις υποστούν τόσο οι παρούσες όσο και μελλοντικές γενιές.. 
Σε κάθε περίπτωση η ενίσχυση του στόλου των Canadair και η αποκατάσταση των διαθεσιμοτήτων τους είναι το λιγότερο που μπορεί να γίνει και όπως αποδείχτηκε αυτό δεν κατέστη εφικτό.  
ΠΗΓΗ
https://www.thinknews.gr/defence/ges-ta-chinook-tou-4ou-teas-syblirosan-255-ores-ptisis-se-aeropyrosvesi-video/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου