Ο όμιλος “Ρωσικα ελικόπτερα” αποδέσμευσε την εν λόγω φωτογραφία όταν ανακοίνωσε ότι η έκδοση δίδυμων χειριστηρίων του Mi-28NE είχε εισέλθει σε μαζική παραγωγής. (Russian Helicopters/IHS Janes)
Τα επιθετικά ελικόπτερα Mil Mi-28NE Night Hunter που παρήγγειλε η Αλγερία θα διαθέτουν δίδυμα χειριστήρια ελέγχου αναμετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax επικαλούμενο πηγή από τις δομές της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας.
Η πηγή είπε ότι η έκδοση των διπλών-δίδυμων χειριστηρίων έχει αναπτυχθεί ειδικά για την Αλγερία και ότι η βορειοαφρικανική χώρα έχει παραγγείλει περίπου 40 Mi-28NE. Το ρωσικό μέσο ενημέρωσης είχε αναφέρει νωρίτερα ότι η Αλγερία είχε παραγγείλει 42 επιθετικά ελικόπτερα Mi-28NE.
Η βιομηχανία «Ρωσικά Ελικόπτερα» ανακοίνωσε την 16η Μαρτίου ότι το εργοστάσιο της στο Ραστβέρτολ ξεκίνησε την μαζική παραγωγή των Mi-28NE με δίδυμα χειριστήρια αλλά δεν προσδιόρισε τον πελάτη.
Είχε λεχθεί οτι όλοι οι μοχλοί πηδαλιουχίας στην νέα εκδοσή είναι δίδυμοι, μου σημαίνει ότι και τα δύο μέλη του πληρώματος μπορούν να χειριστούν τα όπλα και τα αντίμετρα, όπως επίσης και να κυβερνήσουν το ελικόπτερο.
Οι δημοσιογράφοι είδαν το ελικόπτερο Mi-28NE με διπλά όμοια χειριστήρια όταν επισκεφθήκαν, την 16η Μαρτίου, το εργοστάσιο Ραστβέρτολ. Εκείνη την ημέρα το ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS επικαλούμενο δήλωση του αναπληρωτή διευθύνων συμβούλου της Ραστβέρτολ, Βαντίμ Μπαρανίκοφ, δημοσίευσε ότι το Ρωσικό υπουργείο Άμυνας αναμένετο να παραγγείλει στο εγγύς μέλλον μια εκπαιδευτική έκδοση δίδυμων χειριστηρίων Mi-28UB που θα ‘ναι παρόμοια με την εξαγωγική έκδοση διπλών χειριστηρίων της Αλγερίας.
Η Αλγερία θα είναι το τρίτος χειριστής του Mi-28M μετά το Ιράκ και την Ρωσία. Ο Μπαρανίκοφ είπε αυτή τη στιγμή «δυο ή τρεις» άλλες χώρες βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για να αγοράσουν επιθετικά ελικόπτερα και ότι η νέα έκδοση διπλών χειριστηρίων θα βοηθήσει στην προσέλκυση περισσότερων πελατών.
Σκούρα τα πράγματα για την τουρκική πολεμική αεροπορία με την αγορά των πολυδάπανων και κυρίως προβληματικών αμερικανικών αεροσκαφών 5ης γενιάς F-35.
Η επιχειρησιακή ένταξη τους στην τουρκική αεροπορία είναι αμφίβολη τουλάχιστον στον αριθμό των 100 αεροσκαφών που αρχικά ήθελαν αγοράσουν οι «γείτονες» , σύμφωνα με δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων στα τουρκικά ΜΜΕ.
«Το «εθνικό« μαχητικό αεροσκάφος TFX παραμένει το κύριο σχέδιο της τουρκικής αμυντικής Βιομηχανίας», δήλωσε ο Υφυπουργός Ισμαήλ Ντεμίρ .
« Φυσικά, θα συνεργαστούμε πλήρως γιατί την μεταφορά τεχνολογίας από άλλες χώρες , αλλά ο σχεδιασμός μας αφορά το 2019 με προοπτική το πρώτο πρωτότυπο να πετάξει το 2023. Έχουμε πολλά αεροσκάφη F-16 τα οποία θα καλύψουν τις ανάγκες μας για μεγάλο διάστημα», κατέληξε ο ίδιος.
Ο Ισμαήλ Ντεμίρ τόνισε ότι «η τουρκική Πολεμική Αεροπορία έχει ανάγκη να χρησιμοποιήσει τουρκικής κατασκευής μαχητικό αεροσκάφος μετά την απόσυρση των μαχητικών αεροσκαφών F16. Τα βομβαρδιστικά F35 δεν παίρνουν την θέση των F-16 . Έχουμε πάρει ένα πολύ καλό μάθημα από τα αεροσκάφη F16. Εάν θέλουμε να εντάξουμε ένα νέο οπλικό σύστημα , δεν μπορούμε να το κάνουμε εάν πρώτα δεν έχουμε τους πηγαίους κωδικούς του συστήματος από τον κατασκευαστή. Διότι δεν μπορούμε να ζητάμε κάθε λίγο άδεια από την εταιρεία η οποία θα πρέπει να είναι πρόθυμη ! Στην πραγματικότητα, αυτή τη στιγμή, το πρόγραμμα αγοράς των μαχητικών F35 μας ανησυχεί πάρα πολύ. Το κόστος συντήρησης, επισκευής και εκσυγχρονισμού είναι πολύ υψηλό. Επιπλέον, τα F-16 θα αποσυρθούν το 2030», τόνισε ο ίδιος.
«Έτσι «το εθνικό» σχέδιο κατασκευής αεροσκάφους από « τουρκικά χέρια» αποτελεί μονόδρομο αλλά θα είναι έτοιμο την δεκαετία του 2030. Ποια χώρα θέλει να δώσει τεχνική υποστήριξη και να είναι «πρόθυμη ; Ανταλλαγή τεχνολογίας χωρίς περιορισμό δεν υπάρχει, αλλά εμείς είμαστε έτοιμοι να την αναπτύξουμε. Η Βρετανική BAE Systems έδωσε την καλύτερη προσφορά, και ήδη αρχίσαμε τις προπαρασκευαστικές εργασίες», δηλώνει ο Ισμαήλ Ντεμίρ .
«Τέτοια έργα είναι στρατηγικά, για τα οποία πρέπει να αποφασίζει η πολιτεία . Η Τουρκία, θα βρει αυτούς τους «εταίρους» με τους οποίους θα δύναται «πορευθεί και να περπατήσει τον μακρύ δρόμο» της ανάπτυξης. Αυτή είναι μια πολιτική απόφαση», δηλώνει ο ίδιος.
Η Τουρκία αναζητεί τις μέγιστες πληροφορίες, την πλήρη μεταφορά τεχνολογίας, καθλώς και οποιασδήποτε τεχνολογικής πληροφόρησης από οποιαδήποτε χώρα , τονίζουν αξιωματούχοι της γραμματείας του τουρκικού ΥΠΑΜ .
«Έχουμε εξοπλισμένα αεροσκάφη, και μπορούμε να εγκαταστήσουμε νέα προγράμματα. Θέλουμε να διαθέτουμε όλους τους κωδικούς του προγράμματος , θέλουμε την αλλαγή, μπορούμε να αναπτύξουμε τεχνολογία ,για να είμαστε σε θέση να ενσωματώσουμε τα νέα οπλικά συστήματα που θέλουμε», δηλώνει ο Τούρκος Υπουργός .
Το αμερικανικό βομβαρδιστικό F35, είναι «κλειστό» για την τουρκική αμυντική βιομηχανία μιας και η εταιρεία δεν δίνει τους πηγαίους κωδικούς του συστήματος , έτσι οι Τούρκοι δεν μπορούν να το « εκμεταλλευτούν» όπως αυτοί νομίζουν.
Από την άλλη πλευρά το αμερικανικό αεροσκάφος F-35 , το οποίο θα ενταχθεί σε τρία χρόνια στην τουρκική αεροπορία , έχει πολλά τεχνικά προβλήματα, τα οποία δεν έχουν λυθεί. Ενώ το πιο σημαντικό είναι ότι η τεχνική υποστήριξη του είναι πανάκριβη για την τουρκική αεροπορία.
Για αυτό και η λύση είναι η δημιουργία αεροσκάφους από την αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας με την βοήθεια των Βρετανών.
Πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι οι Βρετανοί θα κάνουν «πίσω» λόγω πιέσεων από τις ΗΠΑ. Έτσι το μόνο που μένει είναι η συνεργασία με την Κίνα , κάτι όμως που το ΝΑΤΟ δεν δέχεται σε καμία περίπτωση.
Το Ναυτικό των ΗΠΑ, στον προϋπολογισμό του οποίου συμμετέχει και το Σώμα των Αμερικανών Πεζοναυτών, γνωστοποίησε πως ανέθεσε στη Bell Helicopters σύμβαση για την προμήθεια 12 ελικοπτέρων γενικής χρήσης UH-1Y Venom καθώς 16 επιθετικών ελικοπτέρων AH-1Z Viper αλλά και 16 συλλογών καυσίμου για λογαριασμό των USΜ.
Σύμφωνα με τη σύμβαση το κόστος του προγράμματος θα ανέλθει στα 461 εκατ. δολάρια με την παράδοση των ελικοπτέρων να πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τον Φεβρουάριο του 2019 με σκοπό την αντικατάσταση των AH-1W και UH-1N του Σώματος των Πεζοναυτών από τα AH-1Z και UH-1Y.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό των USM ο στόλος των ελικοπτέρων του Σώματος θα περιλαμβάνει περί τα 160 UH-1Y Venom και 189 AH-1Z Viper εκ των οποίων μάλιστα τα 152 θα είναι ελικόπτερα νέας κατασκευής.
Ο διευθύνων σύμβουλος της RSK MiG δήλωσε ότι σύντομα η βιομηχανία θα παραδώσει το πακέτο αεροσκαφών προ-παραγωγής MiG-35 για τη διεξαγωγή κρατικών δοκιμών. (IHS/Patrick Allen)
Το πρώτο πακέτο μαχητικών αεροσκαφών πολλαπλού ρόλου Mikoyan MiG-35 (Fulcrum-F) πρόκειται φέτος να αρχίσει τη διεξαγωγή των αεροπορικών δοκιμαστικών πτήσεων, δήλωσε την 17η Μαρτίου ο διευθύνων σύμβουλος της Βιομηχανίας Κατασκευής Αεροσκαφών MiG (RSK MiG) Σεργκέι Κορότκοφ.
Ο διευθύνων σύμβουλος της RSK MiG δεν διευκρίνισε πόσα μαχητικά αεροσκάφη MiG-35 θα περιλαμβάνει το πακέτο αεροσκαφών προ-παραγωγής. Σύμφωνα με τον Κορότκοφ, η εργασία αυτή θα χρηματοδοτηθεί από μια σύμβαση έρευνας και ανάπτυξης του Ρωσικού υπουργείου Άμυνας.
“Σήμερα ολοκληρώσαμε το πρώτο στάδιο των εργασιών. Το Ρωσικό υπουργείο Άμυνας εξέτασε και αποδέχθηκε το σχεδιασμό. Έτσι, εκτελούμε την εργασία σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που καθορίζεται από την σύμβαση,” είπε ο Κορότκοφ σε επίσημη ενημέρωση τύπου της RSK MiG.
“Το αεροσκάφος που παραμένει εδώ αυτή τη στιγμή διέρχεται από όλα τα στάδια συναρμολόγησης. Φέτος, θα συναρμολογηθεί και θα παραδοθεί στον πελάτη για αεροπορικές δοκιμές,” πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον Κορότκοφ, το MiG-35 θα έχει τη δυνατότητα χρήσης των αεροπορικών όπλων ολόκληρου του φάσματος που βρίσκονται σε υπηρεσία με τις Ρώσικες Ένοπλες Δυνάμεις. Το αεροσκάφος μπορεί να κλειδώσει πάνω σε δέκα στόχους ταυτοχρόνως και να προσβάλλει τέσσερις με έξι από τους πιο επικίνδυνους στόχους, είπε.
Σύμφωνα με τον διευθύνων σύμβουλο το MiG-35 θα έχει ταχύτητα των 2,23 Mach, και θα έχει επιχειρησιακή εμβέλεια 1,5 φορές μεγαλύτερη από το MiG-29.
Nikolai Novichkov
Απόδοση/Μετάφραση από το IHS Janes για την “Προέλαση.”
Η επίθεση των ρωσικών αεροσκαφών Su-25 κατά την επιχείρηση στη Συρία πέταξαν περισσότερες απο 1.600 εξόδους και 6.000 βόμβες αέρα, δήλωσε ο διοικητής της νότιας στρατιωτικής περιφέρειας, ο Αλέξανδρος Galkin σε μια ευπρόσδεκτη τελετή μετά από την επιστροφή μιας ομάδας μαχητών από Hmeymim.
“Μετά από μια παρατεταμένη επέμβαση καλωσορίζουμε πίσω τους καλύτερους πιλότους μας. Έκαναν το καθήκον τους με επιτυχία. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι μηνών έκαναν 1.600 πτήσεις σε αντίξοες συνθήκες σε περισσότερο από 1.000 ώρες πάνω από τη Συρία και πέταξαν περίπου 6.000 βόμβες για τους τρομοκράτες “, δήλωσε ο Galkin.
Νωρίτερα, μια ομάδα αεροσκαφών Sukhoi-25 επέστρεψε απο τη Συρία για να προσγειωθεί στη βάση στο Krasnodar. Άφησαν τον εναέριο χώρο του Hmeimim την Τετάρτη το πρωί.
Το κύριο μέρος των αεροπορικών δυνάμεων της Ρωσίας στη Συρία αποχώρησε στις 15 Μαρτίου.
Ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε τη Δευτέρα ότι τα καθήκοντα που τέθηκαν στη στρατιωτική ομάδα έχουν αντιμετωπιστεί σε μεγάλο βαθμό. ΠΗΓΗ: http://tass.ru/
Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ η Μόσχα παρά τις εξαγγελίες της περί «αποχώρησης», αποστέλλει επιθετικά υπερσύγχρονα ελικόπτερα Ka-52 τις τελευταίες ημέρες στην αεροπορική βάση Hmeymim.
Σε άρθρο στο pentapostagma.gr, με τίτλο: «Φοβού τους Ρώσους και δώρα φέροντες», τονίσαμε ότι παρά την επίσημη εξαγγελία της Μόσχας περί απόσυρσης από την Συρία , η αεροπορική βάση στην Λατάκεια εξοπλίζεται συνεχώς « μέχρι τα δόντια» με υπερσύγχρονο πολεμικό υλικό .
Μάλιστα Ρώσοι στρατιωτικοί τις προηγούμενες ημέρες πραγματοποίησαν την μεταφορά κάτω από άκρα μυστικότητα πυραύλων «άγνωστου τύπου» στην αεροπορική βάση Hmeymim στη Συρία.
Πρόκειται ενδεχομένως για ανάπτυξη συγκροτημάτων τακτικών πυραύλων «Iskander-M», τα οποία χρησιμοποιούν το σασί του οχήματος MZKT-7930.
Έτσι κατά αυτόν τρόπο η Μόσχα επιθυμεί σαφέστατα να περιφρουρήσει τις δυνάμεις της στην Συρία θέτοντας σε «ομηρία» οποιαδήποτε προσπάθεια από την Τουρκία να παρέμβει στρατιωτικά στην χώρα.
Υπενθυμίζεται ότι το ελικόπτερο Ka-52 Alligator είναι ένα νέας γενιάς επιθετικό ελικόπτερο το οποίο έχει ως κύρια αποστολή την εξουδετέρωση αρμάτων μάχης , τεθωρακισμένων καθώς και θωρακισμένων στόχων εδάφους.
Πρόκειται σαφέστατα για την τεχνολογική επιτομή της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας στον τομέα των επιθετικών ελικοπτέρων, με ένα ιπτάμενο μέσο που δύναται να υλοποιεί αποστολές όλο το εικοσιτετράωρο, σε όλες τις καιρικές συνθήκες.
Το Ka-52 μπορεί να εξουδετερώνει επίγειους στόχους και να δρα σε ομάδες ελικοπτέρων με σκοπό να παρέχει εναέρια προστασία στα χερσαία στρατεύματα . Μπορεί επίσης να παρέχει υποστήριξη πυρών σε αποβατικές επιχειρήσεις, να εκτελεί περιπολίες ρουτίνας καθώς και να πραγματοποιεί αποστολές συνοδείας χερσαίων δυνάμεων .
Το Ka-52 Alligator είναι εξοπλισμένο με σύγχρονες συσκευές ελέγχου και ηλεκτρονικών καθώς και με ενεργά αντίμετρα. Ικανοποιεί όλα τα πρότυπα για την τεχνική λειτουργία των στρατιωτικών ελικοπτέρων.
Διαθέτει δύο κινητήρες VK-2500 turboshaft που του επιτρέπουν στο ελικόπτερο να ίπταται σε υψόμετρο πάνω από 5.000 μ. Έχει στατικό ανώτατο όριο τα 4.000 μ, και είναι σε θέση να απογειώνεται και να προσγειώνεται σε θερμά κλίματα αλλά και σε ορεινό έδαφος ακόμα και σε συνθήκες Αρκτικής .
Επίσης το Ka-52 Alligator προσφέρει υψηλό βαθμό προστασίας στο πλήρωμα του με τα προηγμένα αυτοματοποιημένα συστήματα που διαθέτει για απλούστερη πλοήγηση.
Στη Ρωσία επέστρεψαν μετά από πτήση 5.000 χιλιομέτρων χωρίς ανεφοδιασμό, μέσω Ιράκ, Ιράν και Κασπίας, τα πρώτα Ρωσικά μαχητικά Sukhoi Su-34 που αποχώρησαν από την αεροπορική βάση Χμέιμιμ στη Συρία. Τα πληρώματα των μαχητικών έγιναν δεκτά στην Ρωσία μέσα σε κλίμα ενθουσιασμού!
Ο αμερικάνικος αμυντικός γίγαντας Boeing ανέλαβε σύμβαση αξίας περίπου 897 εκατομμυρίων δολαρίων ($) για την προμήθεια μεταφορικών ελικοπτέρων CH-47F. Στο πλαίσιο της σύμβασης αυτής, η Boeing θα κατασκευάσει την παρτίδα 14 που θα περιλαμβάνει 27 ανακατασκευασμένα και 12 νέας παραγωγής ελικόπτερα, ανακοίνωσε την Τρίτη 15 Μαρτίου 2016 το υπουργείο Άμυνας στον ιστότοπο του.
Οι εργασίες θα πραγματοποιηθούν στην πόλη Ριντλει της Πενσιλβανία, με εκτιμώμενη ημερομηνία παράδοσης την 20η Δεκεμβρίου 2020.
Το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι η επιβλέπουσα αρχή της δραστηριότητας είναι η Διοίκηση Συμβάσεων του Στρατού των ΗΠΑ, στο Ρεντστοουν Αρσεναλ στην Αλαμπάμα.
To CH-47 είναι ένα αμερικάνικής σχεδίασης δικινητήριο ελικόπτερο συγχρονισμένων στροφείων βαριάς μεταφορικής ικανότητας. Το Chinook πέταξε για πρώτη φορά το 1962 και η αναβάθμιση του CH-47F ολοκληρώθηκε το 2006.
Το Βελτιωμένο Μεταφορικό Ελικόπτερο (ICH) CH-47F είναι μια ανακατασκευασμένη έκδοση του μεταφορικού ελικοπτέρου CH-47D με τους νέους κινητήρες T55-GA-714A των 4,868 ίππων της Honeywell, που του επιτρέπουν να φτάσει σε ταχύτητες μεγαλύτερες των 280 χιλιομέτρων ανά ώρα και μεταφέρει φορτία που ζυγίζουν περισσότερο από 9500 κιλά.
Απόδοση/Μετάφραση από το airrecognition.com για την “Προέλαση.”
Στην προμήθεια ακόμα 36 UH-60M θα προχώρησε ο Αμερικανικός στρατός σύμφωνα με το Πεντάγωνο.
Η Sikorsky Aircraft Corp., Stratford-Connecticut έλαβε στα πλαίσια σύμβασης το ποσό των 387.181.200 δολαρίων για την παράδοση των 36 νέων ελικοπτέρων ως το τέλος του χρόνου.
Το UH-60M Black Hawk αποτελεί τη βελτιωμένη σχεδίαση του ομώνυμου ελικοπτέρου η οποία έχει δεχτεί βελτιώσεις στις έλικες, το σύστημα μετάδοσης ,έχει λάβει νέους κινητήρες T700-GE-701D καθώς και βελτιωμένο πιλοτήριο με οθόνες πολλαπλών λειτουργιών (glass cockpit). Η παραγωγή του ξεκίνησε το 2006 με σκοπό την αντικατάσταση των παλαιότερων εκδόσεων του τύπου στον Αμερικανικό Στρατό.
Το εν λόγω ατύχημα συνέβη την 14η Μαΐου 2009 στο Αφγανιστάν.
Μετά από μια ήσυχη αποστολή πάνω από το Αφγανιστάν, δύο μαχητικά αεροσκάφη κάθετης προσγείωσης Harrier προσγειώνονται πίσω στην Κανταχαρ. Επειδή όμως υπήρχε μεγάλος φόρτος εργασίας έλαβαν εντολή από τους εκλεκτές εναέριας κυκλοφορίας να εκτελέσουν κύκλους για 10 λεπτά, όταν έλαβαν άδεια προσγείωσης τους ζητήθηκε να το κάνουν γρήγορα λόγω της αυξημένης εναέριας κυκλοφορίας.
Το πλευρικό αεροσκάφος προσγειώνεται πρώτο λόγω της χαμηλής στάθμης καυσίμου όμως διαπιστώνει μια προειδοποίηση για εχθρικό αντιαεροπορικό πύραυλο και αναγκάζεται να πραγματοποιήσει αποδέσμευση φωτοβολίδων αυτοπροστασίας. Το Harrier GR9 ZG478 εισερχόμενο στην τελική φάση της προσγείωσης βρέθηκε πολύ κοντά στο αεροδιάδρομο και σε μεγαλύτερο υψόμετρο από το κανονικό. Κατά τη διάρκεια της προσέγγισης, η ταχύτητα καθόδου ήταν πολύ μεγάλη και έτσι επιλέχθηκε το σταμάτημα σε αιώρηση (‘Hover Stop’) ως μια διορθωτική ενέργεια.
Το αεροσκάφος προσέκρουσε στο έδαφος. Από τα 1800 πόδια είχε επιλεχθεί η μεγίστη ισχύς αλλά η ουρά συγκρούστηκε στο έδαφος 30 πόδια από την αρχή του διαδρόμου προκαλώντας την κατάρρευση του συστήματος τροχών και τη ολίσθηση με την κοιλία προς τα εμπρός. Τα υποπτεργυγικά σημεία ανάρτησης (βόμβες, πύραυλοι, ατρακτίδια αναγνώρισης και πρόσθετες δεξαμενές καυσίμου) πήραν φωτιά καθώς γλιστρούσε κατά μήκος του αεροδιαδρόμου για περίπου 4000 πόδια.
Κατά τη διάρκεια της ολίσθησης ο πιλότος έστριψε το αεροσκάφος μακριά από ένα σχηματισμό τεσσάρων αεροσκαφών που ανέμενε να απογειωθεί και τότε, όταν το αεροσκάφος σταθεροποιήθηκε, εκτοξεύθηκε κάνοντας χρήση του εκτινασσόμενου καθίσματος του.
Η εξάπλωση της φωτιάς κατέστρεψε ολοσχερώς το αεροσκάφος αλλά κανένας δεν τραυματίστηκε.
Απόδοση/Μετάφραση από το warhistoryonline.com για την Προέλαση.
Δύο γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη αναχαίτισαν δύο ρωσικά βομβαρδιστικά TU-160 επάνω από την Μάγχη, κοντά στις γαλλικές ακτές, στις 17 Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε σήμερα το αρχηγείο της γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας. “Τα βομβαρδιστικά είχαν απογειωθεί από τη Ρωσία, πέταξαν γύρω από τη Νορβηγία, από τα αγγλικά νησιά και ‘εντοπίσθηκαν’ από την βρετανική πολεμική αεροπορία. Τα εντοπίσαμε στη Μάγχη”, εξήγησε ο σμήναρχος Αντρέ Λανατά κατά τη διάρκεια συνάντησης με μέλη της Ενωσης Δημοσιογράφων του Ρεπορτάζ Αμυνας. “Παρέμειναν επάνω από τα διεθνή ύδατα, έκαναν αναστροφή πριν από τον γαλλικό εναέριο χώρο. Τα συνοδεύσαμε προς βορράν”, πρόσθεσε. Ενα Rafale και ένα Mirage 2000 επιστρατεύθηκαν για την αναχαίτιση, που έγινε σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων ανοικτά του Τουκέ στη βόρεια Γαλλία, διευκρίνισε εκπρόσωπος της Πολεμικής Αεροπορίας της Γαλλίας. Τα δύο γαλλικά μαχητικά ανεφοδιάστηκαν εν πτήσει από βρετανικό αεροσκάφος για να συνεχίσουν χωρίς διακοπή την αποστολή τους. Σύμφωνα με τον σμήναρχο Λανατά, αυτές οι ρωσικές κινήσεις προς τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ είναι αρκετά σπάνιες και έχουν ως στόχο να δηλώσουν την ρωσική παρουσία απέναντι στην Ατλαντική Συμμαχία. Τον Ιανουάριο 2015, δύο Mirage 2000 και ένα Rafale της γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας απογειώθηκαν για να αναχαιτίσουν δύο ρωσικά βομβαρδιστικά TU-95 Bear επάνω από τη Μάγχη.
Η 90η Μοίρα Μάχης είναι η πρώτη επιχειρησιακή μονάδα F-22 Raptor που εφοδιάστηκε με τον πύραυλο αερομαχίας AIM-9X. (US Air Force/Flickr)
Την 1η Μαρτίου 2016, η 90η Μοίρα Μάχης (FS) της 3ης Πτέρυγας Μάχης που σταθμεύει στην βάση Ελμεντορφ-Ριτσαρντσον στην Αλάσκα έγινε επίσημα η πρώτη επιχειρησιακή μονάδα Raptor που εξόπλισε τα F-22 με τον πύραυλο AIM-9X Sidewinder.
Σύμφωνα με τον Αρχισμηνία Τσαν Τζέκινς, τον διευθυντή οπλισμού της 3ης Πτέρυγας Μάχης, ο AIM-9X θα αυξήσει τις ήδη εξαιρετικές επιχειρησιακές ικανότητες του Raptor.«Υπήρχε στο οπλοστάσιο της Πολεμικής Αεροπορίας και του Ναυτικού για αρκετά χρόνια, δεν είναι κάτι καινούριο για τον Στρατό, άλλα η τοποθέτηση του στην Φερράρι των αεροσκαφών – το F-22, το πιο σύγχρονο αεροσκάφος που διαθέτουμε – προσφέρει στους πιλότους μεγαλύτερή ευελιξία και ταυτόχρονα είναι ένας ταχύτερος πύραυλος,” είπε.
Η είδηση επιβεβαιώθηκε από τον Σμήναρχο Ντειβιντ Σκαλίνσκι, διοικητή της 90ης FS, ο οποίος επεσήμανε ότι όπως το F-22 είναι ενα μαχητικό που προηγείται κατά μία γενιά από τα αεροσκάφη της εποχής του, έτσι και ο AIM-9X είναι μια γενιά μπροστά από τις προηγούμενες εκδόσεις του πυραύλου Sidewinder: “Κάθε πτυχή σχετικά με τον εν λόγω πύραυλο, είναι μια τεράστια ενίσχυση ικανότητας σε όλες τις απόψεις, μπορούμε να τον αναπτύξουμε σε περισσότερα σενάρια με μεγαλύτερο βεληνεκές και αγγίζει τα άκρα του φακέλου πτήσης που πολύ δύσκολα θα φτάναμε με τον AIM-9X.”
Η καθυστερημένη άφιξη του AIM-9X (ήδη ενσωματωμένος στα περισσότερα μαχητικά αεροσκάφη των ΗΠΑ από το 2003) στο F-22 αντικατοπτρίζει πάρα πολύ καλά τη νέα εποχή στην ισχύ της Πολεμικής Αεροπορίας, αφού όπως ειπώθηκε από τον Σκαλίνσι “ο εν λόγω πύραυλος καθιστά το πιο φονικό μαχητικό αεροσκάφος, που έχει αντικρίσει ποτέ ο κόσμος, ακόμη πιο ικανό. Είναι μια γιγάντια ενίσχυση στο ήδη φοβερό οπλοστάσιο του F-22.»
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο AIM-9X δεν θα συνδεθεί με σύστημα απεικόνισης και σκόπευσης επί κάσκας (HMD) καθώς το F-22 δεν είναι εξοπλισμένο με τέτοιου τύπου κάσκα που παρέχει τις κρίσιμες πληροφορίες πτήσης και στοιχεία σκόπευσης μέσω της προβολής εικόνων στοχοποίησης (το πρόγραμμα για την εφαρμογή του συστήματος περικόπηκε στον προϋπολογισμό του 2013).
Με το HMD (όπως το αμερικάνικό διακλαδικό σύστημα απεικόνισης επί κάσκας JHMCS), η απεικόνιση των πληροφοριών (συμπεριλαμβανομένων ταχύτητας αεροσκάφους, υψόμετρο, κατάσταση οπλισμού, στοιχεία σκόπευσης κ.λπ.) προβάλλονται στο γείσο της κάσκας επιτρέποντας στο πιλότο να παρατηρεί σε οποιαδήποτε κατεύθυνση χωρίς να έχει διαρκώς τα απαιτούμενα στοιχεία στο οπτικό πεδίο του.
Το HMD θα δώσει τη δυνατότητα στον πιλότο να εκμεταλλευτεί πλήρως τις υπό γωνίες 90 και πλέον µοιρών δυνατότητες (High Off-Boresight – HOBS) του AIM-9X και να εμπλέξει ένα στόχο άπλα και μόνο με την παρατήρηση του.
Ωστόσο, το F-22 πιθανόν να καλύψει το κενό και πλεονέκτημα του AIM-9X Block II, που αναμένεται να παρέχει την ικανότητα να εγκλωβισμού στόχου πριν την εκτόξευση του (Lock-on After Launch) με ζεύξη δεδομένων, για την HOBS χωρίς κάσκα (HHOBS): ο πύραυλος αέρος-αερος θα εκτοξευτεί πρώτα και τότε θα καθοδηγηθεί στον στόχο του ακόμη και αν βρίσκεται πίσω από το αεροσκάφος που τον εξαπέλυσε.
Οι αρχικές δοκιμές τόνισαν ένα πρόβλημα που προέκυψε: ενώ το HHOBS στο Block II λειτουργεί αρκετά καλά, η απόδοση του ήταν κατώτερης από αυτή που καταγράφηκε στον τον Block I.
Dario Leone
Απόδοση/Μετάφραση από το theaviationist.com για την «Προέλαση.»
Η κεντρική αποστολή της μοίρας 384 είναι η έρευνα και διάσωση σε βουνό και θάλασσα κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.
Διαβάστε τις συγκλονιστικές εμπειρίες που ζουν στον αέρα – Πλούσιο φωτογραφικό υλικό και βίντεο από το newsbeast.gr
Είναι περασμένα μεσάνυχτα της 11ης Φεβρουαρίου 2016. Το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης δίνει σήμα συναγερμού για ένα αγνοούμενο ελικόπτερο στην Κίναρο.
Το πρώτο ιπτάμενο μέσο που προσεγγίζει το σημείο είναι ένα ελικόπτερο Super Puma της Μοίρας Έρευνας και Διάσωσης 384, το οποίο βρισκόταν σε κατάσταση ετοιμότητας στη Χίο.
Γράφει ο Γιώργος Λαμπίρης
Βίντεο-φωτογραφίες: Γιάννης Κέμμος
«Ένας δικός μας άνθρωπος είχε υπηρεσία στη Χίο εκείνο το βράδυ. Αμέσως απογειώθηκε με το πλήρωμα του για τον εντοπισμό του Βell που έπεσε στην Κίναρο», περιγράφει τις πρώτες αγωνιώδεις στιγμές ο διοικητής της 384, αντισμήναρχος, Φώτης Λαχουβάρης.
«Λίγο αργότερα το Κέντρο έδωσε εντολή συμμετοχής στην αποστολή και στο πλήρωμα της Ρόδου, το οποίο επίσης σε υπηρεσία. Στο σημείο έφτασε πρώτο το Super Puma της Χίου, το οποίο εντόπισε τα συντρίμμια του ελικοπτέρου με τη χρήση θερμικής κάμερας».
Νεκροί από το δυστύχημα εντοπίστηκαν και οι τρεις χειριστές του ελικοπτέρου Agusta Bell 212, Αναστάτσιος Τουλίτσης, Κωνσταντίνος Πανανάς και Ελευθέριος Ευαγγέλου.
Αυτή ήταν ίσως η πιο έντονη από τις αποστολές που έχουν ζήσει τελευταία τα στελέχη της Μονάδας αεροπόρων των Super Puma, η οποία ανήκει στην 112 Πτέρυγα Μάχης της Ελευσίνας.
Ο μοίραρχος…
Ο διοικητής της μοίρας, Φώτης Λαχουβάρης, δεν πετούσε από την πρώτη στιγμή με ελικόπτερο. Υπηρέτησε για 7 χρόνια στα μαχητικά αεροσκάφη πριν μετατεθεί στη μονάδα. «Η ηλικία κατά την οποία αποφάσισα να γίνω ιπτάμενος, ήταν η ηλικία της ανωριμότητας. Μπήκα στο χορό, είδα με τι έχω να κάνω και άρχισα να ωριμάζω σταδιακά. Ωστόσο δεν είναι κάτι που μπορεί να κάνει ο καθένας. Άλλοι τα παρατάνε στα μισά, άλλοι στο ξεκίνημα. Στα 17 τους όλοι θέλουν να γίνουν πιλότοι. Και η αλήθεια είναι ότι είναι ιδιαίτερα γοητευτικό ως επάγγελμα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι πάντες είναι κατάλληλοι γι’ αυτή τη δουλειά».
O αντισμήναρχος, Φώτης Λαχουβάρης
«Προσωπικά δεν είχα άλλη επιλογή από το να την αγαπήσω. Δεν έχουμε ωράριο και βρισκόμαστε σε ετοιμότητα επί 24 ώρες. Έχω όμως άμεση επαφή με τους ανθρώπους τους οποίους διασώζω, κι αυτό είναι ένα από τα πιο ελκυστικά χαρακτηριστικά της δουλειάς μου. Πρόκειται για πραγματικές αποστολές, σε αντίθεση με τη θητεία στα μαχητικά, η οποία ήταν μία διαρκής προετοιμασία. Η πραγματική αποστολή εκεί έρχεται μόνο σε περίπτωση πολέμου», προσθέτει ο Φώτης Λαχουβάρης.
Η κεντρική αποστολή της μοίρας 384 είναι η έρευνα και διάσωση σε βουνό και θάλασσα κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Τα ελικόπτερα Super Puma συμμετέχουν σε πολλές διαφορετικές αποστολές. Ακόμα και σε πολεμικές επιχειρήσεις, με την ονομασία «Combat, Search and Rescue», οι οποίες σχετίζονται με τον απεγκλωβισμό ανθρώπων από εχθρική περιοχή. Η δράση της σχετίζεται με τη διάσωση ανθρώπων υψηλής αξίας για το στράτευμα -όπως οι Ειδικές Δυνάμεις- ή χειριστές μαχητικών αεροσκαφών, οι οποίοι έχουν εγκαταλείψει σε εχθρική περιοχή.
Μία αποστολή με παραισθήσεις από την Ελευσίνα στη Θάσο
Ρωτάω το μοίραρχο να θυμηθεί μία από τις πιο έντονες αποστολές του. Όταν εκτός από τη ζωή κάποιου άλλου, κινδύνευσε και η δική του.
«Μερικά χρόνια πριν φτάσαμε από την Ελευσίνα στη Θάσο. Η χιονοθύελλα προκαλούσε παραισθήσεις στους περισσότερους από εμάς. Νομίζαμε ότι ενώ το ελικόπτερο ήταν στατικό, εκείνο κινούταν προς τα εμπρός. Τελικά τα καταφέραμε. Σώσαμε 5 ανθρώπους που είχαν αγκιστρωθεί σε ένα βραχάκι και μας περίμεναν», περιγράφει ο κύριος Λαχουβάρης.
Αύξηση κατά 35%-40% των αποστολών λόγω προσφυγικού
Κατά το 2015 οι αποστολές έρευνας και διάσωσης που πραγματοποίησαν τα Super Puma αυξήθηκαν από 35% έως 40% σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια λόγω της έξαρσης του προσφυγικού.
Απαγορευμένες οι λέξεις «ηρωισμός» και «υπέρβαση»
Παρόλ’ αυτά οι λέξεις «υπέρβαση» και «ηρωισμός» είναι αποκλεισμένες από το λεξιλόγιο του πληρώματος ενός Super Puma. «Κατά το παρελθόν πληρώσαμε με αίμα το γεγονός ότι δεν λειτούργησαν οι τυποποιημένες διαδικασίες και κάποιος ενδεχομένως προσπάθησε να γίνει ήρωας», λέει ο Φώτης Λαχουβάρης.
«Τονίζουμε στα πληρώματα να μην παρασύρονται από το συναίσθημα, ειδικότερα κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα, καθώς βλέπουν ακόμα και μικρά παιδιά να παλεύουν μέσα στη θάλασσα. Πάντα ιεραρχούμε ποιους θα σώσουμε βάσει προτεραιοτήτων. Πρώτα οι γυναίκες και τα παιδιά, τελευταίοι οι άνδρες», συμπληρώνει.
Δίπλα στο διοικητή της μοίρας βρίσκεται το δεξί του χέρι. Ο υποδιοικητής της Μοίρας, αντισμήναρχος Σταύρος Κριμιζάς.
Τις πρώτες πτήσεις τις έκανε και εκείνος στα μαχητικά.
Πρωτοδεσμίτης, ξεκίνησε να πετάει στα 17 του. Αν κάποιος προσπαθήσει να αρνηθεί ότι στον αέρα δεν χωρούν συναισθηματισμοί, ο αντισμήναρχος Κριμιζάς τον διαψεύδει….
«Δεν με ενδιέφερε ποτέ αν θα πληρωθώ…»
«Δεν το είδα ποτέ σαν επάγγελμα. Και δεν με ενδιέφερε πότε αν θα πληρωθώ, από τη στιγμή που μπορούσα να καλύψω τα βασικά μου έξοδα, να βάλω βενζίνη και να κάνω μια βόλτα», εξηγεί.
Σπεύδει σχεδόν ταυτόχρονα να εξισορροπήσει τις εντυπώσεις. Η δουλειά του εκτός από ψυχή, απαιτεί και απαρέγκλιτο επαγγελματισμό.
Ο αντισμήναρχος Σταύρος Κριμιζάς
«Βρισκόμαστε διαρκώς υπό διαταγές και χειριζόμαστε μέσα δισεκατομμυρίων. Έχουμε την ευθύνη για ανθρώπινες ζωές!», λέει με ένταση στη φωνή του.
Αμέσως μετά προσπαθεί να μεταφέρει εικόνες, οι οποίες αντικρούουν τις δυσκολίες του επαγγέλματος.
«Γραφείο μας το πιλοτήριο καθώς βρισκόμαστε πάνω από το Αιγαίο»
«Απολαμβάνουμε την ομορφιά του τοπίου από ψηλά. Γραφείο μας είναι το πιλοτήριο, καθώς βρισκόμαστε πάνω από το Αιγαίο. Έπειτα ξαναγυρίζουμε στο κέντρο της πόλης. Έτσι απλά κλέβουμε λίγες στιγμές».
«Σε κάθε περίπτωση όμως την ώρα της κρίσης επιδιώκουμε να βρούμε την καλύτερη δυνατή λύση. Εάν για παράδειγμα πνέουν ισχυροί άνεμοι και πρέπει να διασώσουμε ανθρώπους σε ένα ιστιοπλοϊκό, ενώ το κατάρτι κινείται ανεξέλεγκτα, καταστρώνουμε ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο. Είτε επεμβαίνει και άλλο ελικόπτερο, εάν δεν μπορούμε να πλησιάσουμε εμείς, είτε κάποιο σκάφος», λέει ο Σταύρος Κριμιζάς.
Ζητάω και από εκείνον να μου μιλήσει για εμπειρίες… Δεν μπορεί να επιλέξει μόνο μία. Ίσως τις πέντε ή τις δέκα πιο έντονες, όπως λέει και αρχίζει να αφηγείται…
«Κάποτε πετούσαμε από τη Σύμη στη Ρόδο για να εκτελέσουμε μία αεροδιακομιδή. Ο καιρός ήταν πολύ άσχημος και ο γιατρός του νησιού μας παρακάλεσε να κάνουμε ό,τι περνούσε από το χέρι μας για να βοηθήσουμε. Ένας νεφροπαθής ήταν αποκλεισμένος στη Σύμη για 5 ημέρες και θα πέθαινε. Το νησί όμως ήταν αποκλεισμένο. Η κακοκαιρία μας εμπόδιζε να προσγειωθούμε στο ελικοδρόμιο. Έτσι, στη Ρόδο αναγκαστήκαμε να προσγειωθούμε κάθετα στο αεροδρόμιο. Ο άνθρωπος σώθηκε ευτυχώς, καθώς τον μεταφέραμε εγκαίρως στο νοσοκομείο».
«Μία ακόμα δύσκολη αποστολή ήταν στη Θάσο. Είχε προσαράξει ένα πλοίο και ο άνεμος έπνεε με ταχύτητα 60-70 μιλίων την ώρα. Οι αναταράξεις ήταν πολύ έντονες. Τελικά καταφέραμε να σώσουμε όλους τους επιβάτες. Είχαμε φύγει νύχτα και ο καιρός ήταν τέτοιος που δεν ξέραμε αν θα μπορούσαμε να επιστρέψουμε».
«Προσεγγίζουμε νησιά τη νύχτα μόνο με το μάτι»
«Το πιο οξύμωρο είναι ότι προσεγγίζουμε νησιά τη νύχτα χρησιμοποιώντας μόνο το μάτι -εξ όψεως- καθώς δεν έχουμε τη δυνατότητα να επικοινωνήσουμε με πύργο ελέγχου όπως στο Αεροδρόμιο της Αθήνας ή αλλού», σημειώνει ο αντισμήναρχος Κριμιζάς.
Ο μοίραρχος Λαχουβάρης τον ακούει και συμπληρώνει:«Για να καταφέρουμε να πραγματοποιήσουμε κάθοδο χωρίς τη χρήση οργάνων, δουλέψαμε πάρα πολύ. Δημιουργήσαμε διαδικασίες, τις οποίες θα ζήλευαν πολλές αεροπορικές μονάδες ανά τον πλανήτη. Περιορίσαμε πάρα πολύ το ρίσκο στη διάρκεια μιας προσέγγισης τη νύχτα με μειωμένη ορατότητα».
Μία από τις νυχτερινές αποστολές ήταν και αυτή στην Κίναρο. Τον ρωτάω για τις πιθανότητες να βγει ζωντανός κάποιος σε περίπτωση βλάβης ελικοπτέρου. Εξηγεί πως η μοναδική δυνατότητα για ένα ελικόπτερο σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, είναι να προσθαλασσωθεί.
«Οι εχθροί είναι αρκετοί», όπως λέει. «Και τα όρια μεταξύ ζωής και θανάτου πολύ λεπτά. Όταν πετάς με ένα μηχάνημα και βρίσκεσαι στις τρεις διαστάσεις, όλα μπορούν να συμβούν. Η αστοχία υλικού παραμονεύει. Συν τοις άλλοις παραμονεύει το ανθρώπινο σφάλμα. Όλα τα υπόλοιπα καλύπτονται μέσα από τυποποιημένες διαδικασίες».
«Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να κρίνουμε ελαφρά τη καρδία το δυστύχημα με το Agusta Bell του Πολεμικού Ναυτικού. Γνωρίζουμε τη συγκεκριμένη δουλειά και δεν μπορούμε να μιλήσουμε για ανθρώπινο σφάλμα. Το συγκεκριμένο δυστύχημα είναι αδιευκρίνιστο για εμάς. Θα μπορούσαν παρόλ’ αυτά να έχουν συμβεί τα πάντα. Και το πιθανότερο είναι ότι δεν θα μάθουμε ποτέ ακριβώς έφταιξε. Δεν υπάρχει μαύρο κουτί, γι’ αυτό και καταρτίζεται μία λίστα με τις πιθανότητες που προκάλεσαν το δυστύχημα»,συμπληρώνει.
Ο σύνδεσμος του Λιμενικού και το θρίλερ του Norman Atlantic
O Σταύρος Σταματογιάννης είναι αρχικελευστής του Λιμενικού. Και ο σύνδεσμος του Λιμενικού με την Πολεμική Αεροπορία. Καθήκον του να γεφυρώνει τη συνεργασία μεταξύ του θαλάμου επιχειρήσεων του Λιμενικού με το ελικόπτερο ή τα παραπλέοντα σκάφη.
Ήταν ένας από εκείνους που συμμετείχε στην επιχείρηση διάσωσης του Norman Atlantic.
Ο αρχικελευστής, Σταύρος Σταματογιάννης
«Όταν συνέβη το περιστατικό αναχώρησαν από τη Λήμνο και τη Χίο δύο Super Puma. Ταυτόχρονα πέταξε ένα C-130 με δύο πληρώματα από την Ελευσίνα προς την Κέρκυρα. Το αεροπλάνο ωστόσο δεν μπορούσε να προσγειωθεί λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών. Βροχή, χαλάζι και αέρας δυσκόλευαν το έργο του κι έτσι προσγειώθηκε στο Άκτιο».
«Θυμάμαι ότι υπήρξε έντονη αναστάτωση, καθώς η ζημιά στο Norman Atlantic είχε ξεκινήσει από τα ελληνικά ύδατα. Ο κυβερνήτης παρόλ’ αυτά δεν είχε αναφέρει εγκαίρως το περιστατικό. Έτσι την ώρα που ξεκίνησε η κατάσβεση της πυρκαγιάς, το πλοίο είχε ήδη μπει στα διεθνή ύδατα. Εκεί είχε την «οικειότητα» να συνεννοηθεί αποκλειστικά με τους Ιταλούς».
«Το πρώτο που είδαμε στο Norman Atlantic ήταν τα φωτάκια από τα σωσίβια να αναβοσβήνουν»
«Ακόμα έχω στο μυαλό μου την εικόνα. Το πρώτο που είδαμε ήταν να αναβοσβήνουν τα λαμπάκια strobe των σωσιβίων. Θα μου μείνει αξέχαστο… Οι φλόγες έβγαιναν από τα αμπάρια. Επικρατούσε πανικός!».
«Κάποια στιγμή ανεβάζαμε πάνω έναν άνθρωπο. «Είναι κάτω το παιδί μου», φώναζε εκείνος. Στην αναστάτωση που επικρατούσε, ενώ έπρεπε να βρίσκεται πρώτα το παιδί στο ελικόπτερο, επιβιβάστηκε πρώτος ο πατέρας».
«Μερικοί από τους επιβάτες έβλεπαν το εθνόσημο και φώναζαν: «Ήρθε η Ελλάδα να μας σώσει!»», μοιράζεται μαζί μας τις στιγμές ο Σταύρος Σταματογιάννης.
Όταν τον ειδοποίησαν, βρισκόταν στο σπίτι του. Εκείνο το βράδυ ο αρχικελευστής Σταματογιάννης υπηρετούσε στη δεύτερη βάρδια επιφυλακής, ενώ η πρώτη βάρδια βρισκόταν στην 112 Πτέρυγα Μάχης στην Ελευσίνα.
«Σε μισή ώρα το πολύ έπρεπε να βρίσκομαι στη βάση. Είχα πάρει δύο-τρία πράγματα μαζί μου καθώς δεν ήξερα πότε θα γυρίσω. Θα μπορούσα να επιστρέψω μετά από 10 ημέρες κάτι που συνήθως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις. Γι’ αυτό και έχουμε πάντα μία τσάντα έτοιμη με όλα τα βασικά, σε περίπτωση που χρειαστεί να φύγουμε».
Xριστίνα – Αγαύη Κουσουράκη: Μία γυναίκα σε Super Puma!
Φεύγοντας από τις εγκαταστάσεις τις 384 για να πάμε στο ελικοδρόμιο, όπου θα πραγματοποιούσε πτήση συντήρησης ένα ελικόπτερο, συναντήσαμε μία γυναίκα ιπταμένη. Σε ολόκληρη την Πολεμική Αεροπορία υπηρετούν συνολικά μόλις 5 γυναίκες, οι 2 από αυτές στην 384.
Ο πατέρας της υποσμηναγού, Χριστίνας – Αγαύης Κουσουράκη, ήταν αξιωματικός του πολεμικού ναυτικού. Κι εκείνη δεν θα μπορούσε να κάνει κάτι διαφορετικό από αυτό που ήδη κάνει, παραδέχεται.
Μιλήσαμε μαζί της, λίγο πριν πετάξει με προορισμό των Κιθαιρώνα, συμμετέχοντας σε μία πτήση συντήρησης…
Σε ένα από τα υπόστεγα συντήρησης των ελικοπτέρων της Πολεμικής Αεροπορίας
Σε ένα από τα υπόστεγα συντήρησης ελικοπτέρων της Πολεμικής Αεροπορίας