Σκούρα τα πράγματα για την τουρκική πολεμική αεροπορία με την αγορά των πολυδάπανων και κυρίως προβληματικών αμερικανικών αεροσκαφών 5ης γενιάς F-35.
Η επιχειρησιακή ένταξη τους στην τουρκική αεροπορία είναι αμφίβολη τουλάχιστον στον αριθμό των 100 αεροσκαφών που αρχικά ήθελαν αγοράσουν οι «γείτονες» , σύμφωνα με δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων στα τουρκικά ΜΜΕ.
«Το «εθνικό« μαχητικό αεροσκάφος TFX παραμένει το κύριο σχέδιο της τουρκικής αμυντικής Βιομηχανίας», δήλωσε ο Υφυπουργός Ισμαήλ Ντεμίρ .
« Φυσικά, θα συνεργαστούμε πλήρως γιατί την μεταφορά τεχνολογίας από άλλες χώρες , αλλά ο σχεδιασμός μας αφορά το 2019 με προοπτική το πρώτο πρωτότυπο να πετάξει το 2023. Έχουμε πολλά αεροσκάφη F-16 τα οποία θα καλύψουν τις ανάγκες μας για μεγάλο διάστημα», κατέληξε ο ίδιος.
Ο Ισμαήλ Ντεμίρ τόνισε ότι «η τουρκική Πολεμική Αεροπορία έχει ανάγκη να χρησιμοποιήσει τουρκικής κατασκευής μαχητικό αεροσκάφος μετά την απόσυρση των μαχητικών αεροσκαφών F16. Τα βομβαρδιστικά F35 δεν παίρνουν την θέση των F-16 . Έχουμε πάρει ένα πολύ καλό μάθημα από τα αεροσκάφη F16. Εάν θέλουμε να εντάξουμε ένα νέο οπλικό σύστημα , δεν μπορούμε να το κάνουμε εάν πρώτα δεν έχουμε τους πηγαίους κωδικούς του συστήματος από τον κατασκευαστή. Διότι δεν μπορούμε να ζητάμε κάθε λίγο άδεια από την εταιρεία η οποία θα πρέπει να είναι πρόθυμη ! Στην πραγματικότητα, αυτή τη στιγμή, το πρόγραμμα αγοράς των μαχητικών F35 μας ανησυχεί πάρα πολύ. Το κόστος συντήρησης, επισκευής και εκσυγχρονισμού είναι πολύ υψηλό. Επιπλέον, τα F-16 θα αποσυρθούν το 2030», τόνισε ο ίδιος.
«Έτσι «το εθνικό» σχέδιο κατασκευής αεροσκάφους από « τουρκικά χέρια» αποτελεί μονόδρομο αλλά θα είναι έτοιμο την δεκαετία του 2030. Ποια χώρα θέλει να δώσει τεχνική υποστήριξη και να είναι «πρόθυμη ; Ανταλλαγή τεχνολογίας χωρίς περιορισμό δεν υπάρχει, αλλά εμείς είμαστε έτοιμοι να την αναπτύξουμε. Η Βρετανική BAE Systems έδωσε την καλύτερη προσφορά, και ήδη αρχίσαμε τις προπαρασκευαστικές εργασίες», δηλώνει ο Ισμαήλ Ντεμίρ .
«Τέτοια έργα είναι στρατηγικά, για τα οποία πρέπει να αποφασίζει η πολιτεία . Η Τουρκία, θα βρει αυτούς τους «εταίρους» με τους οποίους θα δύναται «πορευθεί και να περπατήσει τον μακρύ δρόμο» της ανάπτυξης. Αυτή είναι μια πολιτική απόφαση», δηλώνει ο ίδιος.
Η Τουρκία αναζητεί τις μέγιστες πληροφορίες, την πλήρη μεταφορά τεχνολογίας, καθλώς και οποιασδήποτε τεχνολογικής πληροφόρησης από οποιαδήποτε χώρα , τονίζουν αξιωματούχοι της γραμματείας του τουρκικού ΥΠΑΜ .
«Έχουμε εξοπλισμένα αεροσκάφη, και μπορούμε να εγκαταστήσουμε νέα προγράμματα. Θέλουμε να διαθέτουμε όλους τους κωδικούς του προγράμματος , θέλουμε την αλλαγή, μπορούμε να αναπτύξουμε τεχνολογία ,για να είμαστε σε θέση να ενσωματώσουμε τα νέα οπλικά συστήματα που θέλουμε», δηλώνει ο Τούρκος Υπουργός .
Το αμερικανικό βομβαρδιστικό F35, είναι «κλειστό» για την τουρκική αμυντική βιομηχανία μιας και η εταιρεία δεν δίνει τους πηγαίους κωδικούς του συστήματος , έτσι οι Τούρκοι δεν μπορούν να το « εκμεταλλευτούν» όπως αυτοί νομίζουν.
Από την άλλη πλευρά το αμερικανικό αεροσκάφος F-35 , το οποίο θα ενταχθεί σε τρία χρόνια στην τουρκική αεροπορία , έχει πολλά τεχνικά προβλήματα, τα οποία δεν έχουν λυθεί. Ενώ το πιο σημαντικό είναι ότι η τεχνική υποστήριξη του είναι πανάκριβη για την τουρκική αεροπορία.
Για αυτό και η λύση είναι η δημιουργία αεροσκάφους από την αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας με την βοήθεια των Βρετανών.
Πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι οι Βρετανοί θα κάνουν «πίσω» λόγω πιέσεων από τις ΗΠΑ. Έτσι το μόνο που μένει είναι η συνεργασία με την Κίνα , κάτι όμως που το ΝΑΤΟ δεν δέχεται σε καμία περίπτωση.
πηγή: http://www.pentapostagma.gr/2016/03/%ce%ba%ce%ac%ce%bd%ce%bf%cf%85%ce%bd-%cf%80%ce%af%cf%83%cf%89-%ce%bf%ce%b9-%cf%84%ce%bf%cf%8d%cf%81%ce%ba%ce%bf%ce%b9-%ce%bc%ce%b5-%cf%84%ce%bf-%ce%b1%ce%bc%ce%b5%cf%81%ce%b9%ce%ba%ce%b1%ce%bd%ce%b9.html#ixzz43f5jQU1U
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου