Τετάρτη, 18 Μαΐου 2016

Η ΔΑΝΙΑ ΔΙΑΛΕΞΕ ΤΟ F35 ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ 27 ΜΑΧΗΤΙΚΩΝ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ

F35A (Φωτ; MSgt John Nimmo Sr)
F35A κατευθύνεται σε πορεία εναέριου ανεφοδιασμού από KC-135 Stratotanker. (Φωτ; MSgt John Nimmo Sr)
Η Κυβέρνηση και το υπουργείο Άμυνας της Δανίας, μετά από τη διαδικασία αξιολόγησης που περιελάμβανε το F/A-18E/F Super Hornet της Boeing και το Typhoon της Eurofighter, πρότειναν την επιλογή του F35 της Lockheed Martin ως το μελλοντικό μαχητικό αεροσκάφος της χώρας.
Η πρόταση για την απόκτηση 27 αεροσκαφών συμβατικής απο-προσγείωσης (CTOL) F-35A που ανακοινώθηκε από τον Πρωθυπουργό Λαρς Λόκε Ράσμουσεν και τον υπουργό Άμυνας Πιτερ Κριστενσεν την 12η Μαΐου, προκύπτει μετά από την κατάταξη του αεροσκάφους από μια ομάδα ειδικών ως πρώτο στον πίνακα κριτηρίων.
Ο αμερικάνικός τύπος “θα συνεπάγεται ως ο μελλοντικός υποψήφιος για την προώθηση των Δανέζικων συμφερόντων σε όρους της πολιτικής ασφάλειας και στρατιωτικής στρατηγικής,” και “παρέχει τον μεγαλύτερο βαθμό ευελιξίας σε πολιτικό επίπεδο σε σχέση με τις μελλοντικές εργασίες”, δήλωσε το υπουργείο Άμυνας της χώρας.
Κατά τη διάρκεια της εκτίμησης, το Typhoon κατατάχθηκε ως δεύτερο -όμως το πιο ακριβό- και ο υποψήφιος της Boeing τρίτος. Ένα συνοπτικό έγγραφο τονίζει: “η μικρή ομάδα χρηστών του Super Hornet και η γεωγραφική τοποθεσία αυτών των χρηστών που είναι μακρυά από τις γειτονικές περιοχές της Δανίας ήταν οι καθοριστικοί παράγοντες”.
Ως ένας μακροπρόθεσμος διεθνής εταίρος στο πρόγραμμα του F35, η ευρωπαϊκή χώρα είχε νωρίτερα ανακοινώσει την αγορά 30 μονάδων. Ωστόσο το υπουργείο Άμυνας είπε ότι η νέα εικόνα των 27 μονάδων αντικατοπτρίζει τις οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα. Αν ολοκληρωθεί, η προμήθεια ίσως να αντικαταστήσουν τα αεροσκάφη F-16AM/BM.
Σημειώνεται ότι η προτεινόμενη επιλογή της Κοπεγχάγης θα συζητηθεί στο κοινοβούλιο μέσα σε έναν μήνα, η Lockheed είπε οτι η απόφαση επιλογής “θέτει την δανέζικη βιομηχανία στην ανάληψη μακροχρόνιας εργασίας καθ’ολη τη διάρκεια του προγράμματος.”
Craig Hoyle
Απόδοση/Μετάφραση απο το flightglobal.com για την “Προέλαση”.
ΠΗΓΗ
https://proelasi.org/2016/05/18/%CE%B7-%CE%B4%CE%B1%CE%BD%CE%AF%CE%B1-%CE%B4%CE%B9%CE%AC%CE%BB%CE%B5%CE%BE%CE%B5-%CF%84%CE%BF-f35-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%BC%CE%AE%CE%B8%CE%B5%CE%B9%CE%B1-27-%CE%BC/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου