Τετάρτη 20 Απριλίου 2016

Νεότερα στοιχεία και πληροφορίες για τον εκσυγχρονισμό των F-16 της Π.Α

Αν υπάρχει ένα πρόγραμμα για το οποίο πραγματικά καίγονται οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και η Π.Α ειδικότερα είναι αυτό του εκσυγχρονισμού του στόλου των F-16. 

Αδιαμφισβήτητα αποτελεί κορυφαία εξοπλιστική προτεραιότητα για τη Π.Α καθώς η Τουρκική Αεροπορία διαρκώς ισχυροποιείται ποιοτικά αφενός διότι έχει ολοκληρώσει πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του δικού της στόλου των F-16 και αφετέρου διότι από το 2018 θα αρχίσει να παραλαμβάνει σταδιακά και να εντάσει επιχειρησιακά τα πρώτα F-35. Η Π.Α έχει καταλήξει στον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών F-16 στο επίπεδο F-16 VIPER όπως έχουμε παρουσιάσει μέσα από το δωρεάν ηλεκτρονικό περιοδικό "ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΙΣΧΥΣ". Το προηγούμενο χρονικό διάστημα εστάλη από το ΥΠΕΘΑ και τη Π.Α η λεγόμενη Letter of Request για να ληφθεί η price and availability (P&A) με κύριο πυρήνα αυτής τα κόστη του εκσυγχρονισμού. Πλέον εκκρεμεί η Letter of Request για την Letter of Acceptance με στόχο την αποδοχή της προσφοράς, τη σύναψη των διακρατικών συμφωνιών και την έναρξη του προγράμματος. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του defencenews.gr τα κόστη διαμορφώνονται ως εξής:

  1. Εκσυγχρονισμός των αεροσκαφών F-16 Block 30, 50, 52+ και 52+ Advanced (συνολικά 155 αεροσκάφη) στο επίπεδο F-16 VIPER με κόστος 1,9 δισεκατομμύρια δολλάρια και τιμή περί τα 12,2 εκατομμύρια δολλάρια ανά αεροσκάφος. 
  2. Εκσυγχρονισμός των αεροσκαφών F-16 Block 50, 52+ και 52+ Advanced στο επίπεδο F-16 VIPER (συνολικά 123 αεροσκάφη) με κόστος 1,5 δισεκατομμύρια δολλάρια και τιμή περί τα 12,1 εκατομμύρια δολλάρια ανά αεροσκάφος. Τα F-16 Block 30 θα εκσυγχρονιστούν από τα απάρτια των μεταγενέστερων εκδόσεων που θα είναι πλέον διαθέσιμα. 
  3. Εκσυγχρονισμός των αεροσκαφών F-16 Block 52+ και 52+ Advanced στο επίπεδο F-16 VIPER (συνολικά  με κόστος 1 δισεκατομμύριο δολλάρια και τιμή περί τα 11,7 εκατομμύρια δολλάρια ανά αεροσκάφος. Αντίστοιχα και εδώ τα F-16 Block 30 και 50 θα εκσυγχρονιστούν από τα απάρτια των μεταγενέστερων εκδόσεων που θα είναι πλέον διαθέσιμα πχ ραντάρ AN/APG-68(V)9. 

Αναφορικά με τα χρονοδιαγράμματα εκτέλεσης του προγράμματος και των πληρωμών. Η Π.Α απόρροια της γενικότερης οικονομικής δυσπραγίας έχει καθυστερήσει σημαντικά την έναρξη του προγράμματος εκσυγχρονισμού. Ακόμα και εάν σταλεί περί τα μέσα του 2016 η Letter of Request για την Letter of Acceptance η απάντηση θα έρθει στις αρχές του 2017 με την υπογραφή της Letter of Acceptance στα τέλη του 2017 με στόχο αρχές του 2018 να έχει ενεργοποιηθεί η Letter of Acceptance με την εκταμίευση της προκαταβολής. Υπολογίζεται βάσει του παραπάνω χρονοδιαγράμματος πως το πρώτο F-16 θα εισέλθει στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ τέλη του 2019 για να παραδοθεί στη Π.Α αρχές του 2021. Μεταξύ 2016 εως και αρχών του 2018 μέχρι να έχουμε την ενεργοποίηση της Letter of Acceptance και την προκαταβολή δεν προβλέπεται κάποια πληρωμή. Συνεπώς, το επιχείρημα πως δεν υπάρχουν τα απαραίτητα κονδύλια για το πρόγραμμα του εκσυγχρονισμού των F-16 δεν ευσταθεί και είναι άτοπο αφού οι πρώτες πληρωμές είναι μετά τις αρχές του 2018 και παραμένουν τμηματικές. Αυτό το οποίο απαιτείται τη δεδομένη χρονική στιγμή είναι η εκκίνηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών που θα διαρκέσουν περί τα τρία έτη μέχρι να ξεκινήσει ο εκσυγχρονισμός του πρώτου αεροσκάφους στην ΕΑΒ. 

Με δεδομένο ότι η Τουρκία έπειτα από απόφαση καθολικής αναβάθμισης των μαχητικών F-16C/D, διαθέτει πλέον έναν ομοιογενή στόλο από 163 μαχητικά (επιπέδου αντίστοιχου με τα Block 52+ Advanced της ΠΑ), η ποιοτική ανατροπή εις βάρος της ΠΑ έχει πλέον συντελεστεί. Οι προοπτικές όμως είναι εξαιρετικά δυσοίωνες, αφού σε λίγα χρόνια τα πρώτα τουρκικά F-35A LIGHTNING II θα ενταχθούν σε υπηρεσία, εισάγοντας στο Αιγαίο την απειλή των μαχητικών 5ης γενιάς. Από την άλλη πλευρά η ΠΑ είναι δεδομένο ότι δεν έχει πρακτικά καμία δυνατότητα στην παρούσα φάση να προχωρήσει σε υλοποίηση προγράμματος Νέου Μαχητικού. Συνεπώς η μόνη απάντηση φαίνεται ότι βρίσκεται στην αναβάθμιση του στόλου των ελληνικών F-16. Το ενδιαφέρον συγκεντρώνει η απόλυτη εξελικτικά έκδοση του μαχητικού της Lockheed Martin, που υπόσχεται να προσφέρει στην ΠΑ ευρύ φάσμα δυνατοτήτων 5ης γενιάς, στον υφιστάμενο στόλο μαχητικών που διαθέτει.

ΠΗΓΗ
http://defencenews.gr/amina/3632-neotera-stoixeia-kai-plirofories-gia-ton-eksygxronismo-ton-f-16-tis-p-a

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου