Τρίτη 5 Ιουλίου 2016

Η Σερβία παρέλαβε δυο ελικόπτερα Mi17V5

Η Ρωσική βιομηχανία “Ρωσικά Ελικόπτερα” παρέδωσε την 28η Ιουνίου δύο αεροσκάφη περιστρεφόμενης πτέρυγας Mil Mi-17V5 στην Σερβία σηματοδοτώντας την πρώτη παράδοση ελικοπτέρου νέου τύπου στην Πολεμική Αεροπορία της χωράς μετά από 25 χρόνια.
Η συμφωνία, αξίας 25 εκατομμυρίων ευρώ – € (28 εκατ. δολαρίων-$), θα δει τα δύο αεροσκάφη να ενισχύουν τον Σερβικό στόλο ελικοπτέρων, ο οποίος αποτελείται από ένα Mi-17 και έξι Mi-8T για μεταφορές. Ο κύκλος επιχειρησιακής ζωής του παλαιότερου στόλου αναμένεται να ολοκληρωθεί μεταξύ 2017 και 2019.
Η τελευταία νέα εγχώρια προμήθεια ήταν ένας στόλος ελικοπτέρων Gazelle που κατασκευάστηκαν υπό άδεια από την Soko και τα τελευταία ελικόπτερα από ξένο προμηθευτή αποκτήθηκαν στα τέλη της δεκαετίας του 1980, όταν παραδόθηκαν δύο ανθυποβρυχιακά Kamov Ka-28, τα οποία έκτοτε έχουν αποσυρθεί από την ενεργό υπηρεσία. Τα τωρινά Mi-17 αποκτήθηκαν απο την μονάδα ειδικών επιχειρήσεων του υπουργείο Εσωτερικών.
Λόγω των επιχειρησιακών αναγκών, οι προτεραιότητες των ελικοπτέρων είναι οι μεταφορές, η έρευνα και διάσωση και η πολιτική προστασία. Τα αεροσκάφη αποκτήθηκαν χωρίς πυλώνες οπλισμού, προστατευτική θωράκιση για τον πλήρωμα, εκτοξευτές φωτοβολίδων ή άλλα αντίμετρα, και φαίνεται οτι έχει προβλεφθεί η καλωδίωση για τα καλαθιά των μη καθοδηγούμενων ρουκετών.
Ο εξοπλισμός που παρέχεται περιλαμβάνει ένα βίντσι, προβολέα έρευνας, σύστημα γάντζου με δυνατότητα ανύψωσης 4,5 τόνων εξωτερικού φορτίου, συλλογές αεροδιακομιδής τραυματιών με 12 φορεία, ένα ραντάρ Kontur 10C στο ριναίο ρύγχος και μια αναβαθμίδα φορτώσεως.
Μιλώντας στην τελετή παράδοσης, ο Σέρβος Πρόεδρος Αλεξαντάρ Βούτσιτς χαρακτήρισε την τρέχουσα κατάσταση των μαχητικών αεροσκαφών της χώρας ως “ανησυχητική”.
Πρόσθεσε ότι αναμένει να υπάρξει “σημαντική χρηματοοικονομική ενίσχυση” για την προμήθεια μαχητικού στον προϋπολογισμό του 2017 και ότι αυτό πιθανότατα θα είναι το Μιγκογιαν MiG-29M2.
Αν και δεν υπήρξε δέσμευση με αριθμούς και ημερομηνίες, ο Βουτσιτς σημείωσε ότι η αξία της αγοράς τεσσάρων MiG-29M2 και σχετικών πυραύλων R77 αναμένεται να είναι στα 250 – 260 εκατομμύρια €.
Αυτή τη στιγμή η Σερβία διαθέτει στο οπλοστάσιο της τέσσερα παλαιά MiG-29 -τρία μονοθέσια και ένα UB διθέσιο, τρία εκ των οποίων είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμα προς επιχειρήσεις.
Τα κεφάλαια αξίας 5 εκατομμυρίων € εξασφαλιστήκαν πέρυσι για έκτακτα ανταλλακτικά και εξοπλισμό προς υποστήριξη του στόλου.
Igor Salinger

Απόδοση/Μετάφραση από το Flightglobal.com για την Προέλαση.
ΠΗΓΗ
http://www.proelasi.org/2016/07/05/%CE%B7-%CF%83%CE%B5%CF%81%CE%B2%CE%AF%CE%B1-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%AD%CE%BB%CE%B1%CE%B2%CE%B5-%CE%B4%CF%85%CE%BF-%CE%B5%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%80%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%B1-mi17v5/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου